貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有冇食緊生肉糧嘅主子?
轉左生肉3個月左右 主子平時唔飲水
一開始轉生肉時便便靚返好多
近呢個月都係偏黑色同硬一粒粒 或者有時靚屎到尾有黏液/軟雪糕狀
每日有食益生菌 都係冇改善
最近主子都好似唔多想食野咁 食食下就會停
一餐分3次食
平時一放低好快就清碟
食藥丸定粉個隻?thanks
我買粉 溝落罐喂
我隻3個月貓女又係由royal canin轉wellness core軟便左兩日,按比例溝糧溝到rc:wc = 2:8 個時就軟便。應該溝返去3:7 食一排定係keep住2:8 食益生菌好
如果食開凍乾想轉糧
凍乾轉凍乾 但換牌子
需唔需要好似轉乾糧咁逐啲溝
好似話因為wellness core蛋白質高 有d貓腸胃弱d唔受得就軟便
我當時唔記得左 無留返d舊糧溝新糧黎轉糧用
直接全新糧咁轉
屋企個一對 一隻轉完無事 d屎好靚 另一隻就軟便左
然後比益生菌比軟便個隻食 慢慢變返靚屎
溝舊糧黎新糧當然好d 唔好好似我咁一野轉新糧
不過可以試下益生菌 睇下幫唔幫到貓貓腸胃
好 即去買益生菌
天氣凍左
主子胃口差左好多
呢兩日食左10g糧左右
行得跑得玩得瞓得
唔似病左
罐頭就肯食
想問天氣凍係咪會影響佢食慾
發覺係得canagan 乾糧食到兩隻主人軟便,其他全部都唔會
我隻貓貓今日都食少咗
食少左勁多
仲要狂瞓覺
蓋左被一暖就瞓到唔知醒
驚佢凍
買左部dyson暖風扇比佢吹
Thrive 鑵邊到買
街鋪賣12
上網賣13
我有隻食多左, 未夠鍾就係咁叫想食野

已經肥到成個波咁
Hktvmall 有次特價加埋星期4 95折可以去到$11.x@1
想問玩平時食開ziwipeak 羊肉同雞肉

見到最近出左一隻the simple food project

唔知大家有係聽過 評價如何
早兩日幾凍下我隻貓係瞓到傻左
食欲就無影響
可能隻隻貓唔同
見隻貓幾鐘意食汪喵幼喵罐前日就比佢當主食罐咁食(平時係一罐分三日撈其他主食罐)
點知佢食左大半就唔食 一見佢唔食 下餐都餵返食開既thrive 罐啦
點知琴晚屙爛屎 到今朝都仲屙緊爛屎
已經即刻轉返平時佢食開既罐
其他乜都無轉到淨係有日有一餐轉左半罐汪喵做主食
想問下巴絲隻喵食緊邊隻益生菌
新手養貓 想請教下🙏🏻

我唔係好識分 凍乾/ 風乾脫水糧/生肉乾糧 戈啲
脫水生肉糧係咪即係凍乾?
邊隻糧先係需要加水整冧先喂得?
之前買左隻nulo freeze-dried raw 生肉凍乾
尼隻需唔需要加水喂?🙈
有朋友介紹左隻ziwipeak嘅風乾脫水無穀糧俾我
我想知 尼啲脫水糧 係咪水份比較少?
貓貓要飲多啲水先得?

另外 我最近訂左wellness core 隻幼貓糧 但聽sales講尼隻糧個成份將肉變左肉粉 想問尼個改變係咪唔算大影響?
尼隻糧仍然係中上嘅糧?

同埋我而加係半濕食咁喂 朝早放乾糧 夜晚開罐頭
之前俾開汪喵同怪獸部落
而加想轉下新牌子
嚟緊打算買thrive罐
請問子左thrive之外 仲有冇其他比較高質健康嘅牌子介紹?

好多問題Thank you
咁個SALES介紹你要乜糧
WELLNESS 主要成份都仲係寫住肉
肉粉(姐係XXX MEAL)好似不嬲都有落
THRIVE就成份都唔見有
新手養貓想問下
最近想幫貓貓轉濕食 整左雞胸肉+蛋黃+好味小姐營養粉
但貓貓好似完全無興趣食兩啖就冇再食 寧願餓成日都唔食 聞兩聞就算數 但一倒貓糧出黎就跑過去食
想問下係咪要好似換糧咁過渡一下 或者有咩方法
利申 貓貓平時都會主食罐+乾糧咁隔住食 依家三個月大

家母上個星期係樓下收留咗3隻黑色嘅貓
如圖所示其中2隻
盒上面話佢哋已打齊心
我覺得佢哋好污糟想帶佢哋去沖涼
如果價錢OK同佢哋剪埋毛

睇過有啲人話啲寵物美容要名種貓先沖個啲
小弟有社交障礙 佢哋又唔係咩名種貓
長沙灣深水埗有冇邊間係可以去?
Sales 介紹左隻Forest俾我
不過唔知尼隻牌子點樣 所以無買
主子三個幾月大
食緊汪喵隻凍乾糧加水
但一轉普通乾糧就掂兩野就唔食
因為屋企日頭個個去返工
放工返黎就成碗粒粒乾糧未郁過,係咁喵要食汪喵隻凍乾加水
所以想佢係呢段冇人係屋企嘅時間都去食乾糧

有冇邊隻推介?

感謝

宜家用緊豆腐砂
貓貓次次埋砂都會粉塵飛飛
又成日搞到成面+手手腳腳白哂
加上佢本身有氣管問題 唔想佢吸入去
之前有用過木砂 但痴唔到屎最後都揀返豆腐砂

想問下大家有無d無咁多粉塵既貓砂推介?
謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞