貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Rc糧碳水高
會谷到d貓仔好似好肥肥白白咁
同埋價錢相對平
所以好多breeder都餵呢隻
但食碳水谷出嚟嘅肥根本就唔健康
同埋rc糧好濃味 上咗癮到時你想轉糧就頭痕
建議你盡快轉第二隻啦
我睇左三款 nulo freestyle orijen 同 oven baked 有冇話邊隻好D
講真大把貓食足一世都冇問題 食左會有大問題 作為世界性貓糧供應商 唔比人告到死咩
十幾廿年前 D貓係食貓飯大 一樣咁生存
只不過近年 資訊發達又富裕 先開始有咁多選擇 亦明白貓
係食乜最好 先有咁多比較好的乾糧
對貓好D 咪買靚D比佢食囉
我就由細到大餵自制生肉同風乾肉加乾糧 一樣肥肥白白
乾糧我都唔係好熟 等其他巴絲解答
貓仔而家係食全乾糧?
有冇考慮過餵凍乾呀
而家食緊兩餐乾 兩餐罐頭 四餐
凍乾係咩黎新手唔太識
凍乾其實係生肉嚟
不過經過處理
抽乾晒水份 令佢變成好似乾糧咁一粒粒
同埋可以常溫保存 唔洗放雪櫃
餵嘅時候整碎佢 加水就食得
我自己貓貓就個幾月戒咗奶之後就食凍乾大
貪佢有生肉嘅優點 又有乾糧嘅方便
不過可能唔係隻隻貓都適合/適應到
你可以了解下先
主子啲糧好惹蟻 可以點解決?
想問下呢乾乾可唔可以溝嚟食eg.雞溝魚/雞溝鴨
我自己試過
放個裝咗水嘅碟/碗喺貓貓個食飯兜下面
請問ziwi生肉凍乾糧好唔好?
見excel啲數據唔錯
會唔會容易腸胃敏感,屙爛屎?
巴打想問下我隻主子4個半月大 一直食緊N&D無穀物雞肉石榴味幼貓糧 啲屎都幾靚但好臭
呢隻糧啲成份可以嗎? 另外有無濕糧推薦
幾隻溝都得 睇下D屎有冇問題
有無人屋企都係乾+濕+鮮咁餵
我隻貓之前係咁玩水機啲水 成日整到成個籠濕哂
依家濕糧+雞+水(150ml左右)早晚各一餐
然後糧機set左一日5餐每次10g左右

For example 乾糧佢recommend 一日200g
濕糧佢recommend 一日兩罐
咁我就100g乾+1罐濕+雞肉

個問題就黎啦
1.咁樣會唔會對隻貓唔好
2.依家溝ziwipeak罐+ancestry乾糧 兩隻都有啲野超標
黎緊想轉ziwipeak乾(鯖魚+羊)+thrive罐(雞胸+肝)
睇兩隻都無超標

有無巴絲打比下意見咁樣好無
多謝哂 新年快樂
你隻貓幾大?
幼貓係要食多啲
有啲貓又會大食啲
個建議只係for reference
少食多餐好呀
不過唔知你餵既時間係幾時
乾濕糧消化時間唔同
餵既時間最好唔好太接近

份量既話就可以睇返貓貓幾重
計返需要既卡路里
決定返比幾多佢食

鮮食如果冇加營養粉都要睇返份量
唔可以比例上佔太多
如果唔係會營養唔均衡

我自己會比多幾款唔同既罐佢食
冇咁易食厭
同埋萬一啲罐有問題都可以分散風險
罐早晚要有人係屋企先比到佢
咁乾糧我改返啲時間避開餵罐前後
營養粉其實邊隻好
有時覺得人造野supplement 會對佢無咁好

卡路里我返去計下罐+乾同佢suppose吸收既份量差得遠唔遠先
冇辦法
因為煮過嘅肉有好多營養都流失左
而且冇骨頭同內臟
會少咗好多佢哋需要嘅嘢
如果當零食就冇乜所謂
但食得多嘅話就會搞到營養不良
有冇人隻貓仔試過尿道炎復發

年幾之前隻貓尿道炎 醫生比RC尿道炎配方
但爬完文之後知道RC成分差
就轉咗糧同開始比罐罐
但因為屋企問題所以一個禮拜淨係比到5-6餐罐罐+2次ciao溝大量水比佢飲

但唔知係咪都飲唔夠定點 依排有時又會好似痾唔到尿成日進出廁所

好擔心佢尿道炎復發

附上主子圖一張
想問下有無iHerb推薦買的
貓用的酵素,益生菌,益生元,魚肝油
有無鮮食的營養粉

我見唔同brand都有唔同成份,唔係好識揀

新手養猫,附圖
想問大家有咩性價比高 唔太貴既乾糧介紹 食緊thrive 食過wellnesscore
之前屋企接左隻5個月貓B返黎
暫托果個義工叫我餵佢某隻糧 話佢食完有靚屎
但check過完全唔知乜野牌子黎 成份又唔清唔楚
唔想由細比佢食垃圾糧 後尾搵左thrive同wellness core幼貓糧
結果隻衰野真係一直軟便拉稀 買主食罐比佢都係痾爛 搞到好似我害左佢咁
去獸醫度飲過驅蟲奶都無改善 前幾日搏一搏買包凍乾生肉糧試下
尋晚終於痾第一舊屎 好細粒但終於無爛
不過凍乾真係好貴 佢仲要三餐都係凍乾
thrive wellness係最高蛋白質個d牌子
可能唔係隻隻貓受到
你睇返excel搵d次一級冇咁高蛋白個d試下啦
我之前就係見thrive太高 所以轉左wellness 幼貓糧係A- 果行
但佢都係痾爛
唔知點解凍乾生肉又好好多 唯有keep住食一排先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞