貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
個人覺得無一種食物係完美
而且長期食同一款 貓貓都可能會厭
咩類型嘅食物都食吓仲好
兩隻都有買, 食唔食真係好看主子把口
汪喵加水先肯食, 怪獸太空糧直頭聞下就走, 反而98%鮮肉糧就好鐘意食
而家食緊AVP幼貓糧呀
啲人話吞拿魚多數貓貓都鍾意 我嗰隻反而唔食魚
依家試緊雞肉睇吓佢啱唔啱
寧願貴少少食罐罐健康啲
有咩生肉糧同big dog差唔多價同份量都差唔多
見其他差唔多價錢既Brand都冇餵食份量 一係差唔多價錢但餵既份量多大狗好多 勁貴
其實以我所知 hill’s 好似已經冇哂雞肉副產品 轉哂天然糧架啦喎? 依加隻貓食梗 隻泌尿去毛球乾糧。touchwood未睇過醫生
想問大家有咩網店買糧好
我有用天下貓貓 不過有幾款乾糧見佢個到都無
平時去個間鋪買D WELLNESS CORE同INSTINCT幼貓糧都無晒貨
老母啱啱收留咗3隻貓
係咁甩毛 新手有咩要注意

如果前主人係到可以救吓我
https://t.me/DobbyIsFreeee
有冇相睇吓
甩毛好嚴重啱先放咗佢出嚟一陣
已經匿埋咗唔知去邊
遲啲再影
甩到禿曬咁?
棄養好大機會係有病喎
建議你聽日帶佢哋睇醫生
同你班個籠返嚟困住先
唔好俾佢哋周屋走
老母啱啱收留咗3隻貓
係咁甩毛 新手有咩要注意

如果前主人係到可以救吓我
https://t.me/DobbyIsFreeee
有冇相睇吓
甩毛好嚴重啱先放咗佢出嚟一陣
已經匿埋咗唔知去邊
遲啲再影
甩到禿曬咁?
棄養好大機會係有病喎
建議你聽日帶佢哋睇醫生
同埋班個籠返嚟困住先
唔好俾佢哋周屋走
邊隻盒裝貓糧好? 有啲牌子既糧剪開個袋冇得封返,好易壞
唔係
身上嘅毛好正常但係好多甩咗嘅毛掉出嚟

有圖啦
Thrive罐係唔係特別易肚柯?

接左隻新貓,暫時比佢食k9罐
之後轉home made生肉
我建議新領養嘅貓點都去獸醫度body check先。貓貓甩毛睇下佢有冇地方甩到禿左,有禿可能係敏感/有病。另外貓貓d毛甩得多,可能係之前主人冇梳,d死毛留在身,所以甩得勁,俾返健康野佢食慢慢d毛會靚返。
有啲咩健康嘢食?
罐罐定係個啲包裝一條條吱出嚟嘅嘢?
睇返頁一肥美絲個excel表,揀成份好嘅乾糧同罐。罐一定要主食罐唔好副食罐。有營養貓毛自然靚,加油。吱吱只係零食,唔好俾貓咪食咁多,一陣食到貓貓只食零食唔食正餐就大鑊啦。
包裝一條條個啲係零食而且唔多健康
但吸引貓就一流
你當用來氹細路偶爾可以比嘅嘢
零食可以揀返天然啲 譬如凍乾肉之類

罐頭/乾糧都可以跟excel揀
但同時要有意識同隻貓補充足夠水份
毛你睇完獸醫冇事嘅話可以睇下咩汪喵螯蛋粉
(未用過唔知有冇用)
想問下4-5個月大既貓貓食唔食得thrive既乾糧?
食開wellness core 但5lbs又斷晒, 一開星期清一包2lbs
有冇人貓貓食完排毛粉反而會嘔
我隻貓4個幾月都食緊
不過你最好跟足份量同慢慢加上去
我果隻初初食親都軟便
慢慢加同食益生菌就開始靚便
覺得cindy recipe 點樣?
]

我隻貓淨係食呢個口味
其他口味飲晒啲水就走 唔咬
但以前都唔會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞