貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
試過 佢食唔曬/嘔糧
隻野真係好煩 雀仔胃嚟
我個隻係
好似唔夠牙力咬咁
咬咬下成粒跌返出嚟
不過佢不嬲食罐為主
有無咩貓罐罐推薦?
想幫佢補充下水分
我隻貓食主食罐食得好少 點算佢得3個月大
你既好少係指幾多?
最理想1-2kg食到1罐(80g)
2-4kg食到2罐(160g)
每隻貓嘅飲食習慣同喜好都唔同
我個隻同你都幾似
臨瞓同清晨先食最多嘢一起身見啲嘢食清晒
日頭反而無乜胃口
所以最緊要搵到岩佢既飲食routine
人地嗰種方式又未必係最岩自己
我隻黃貓b 日日都清晒成碗乾糧,玩一陣就食,食完又飲水,跟住再玩過,我懷疑我養左隻豬
人養黃貓我養黃貓
我嗰隻黃貓一啲都唔熱衷食嘢,有時開罐聞兩啖就走咗要氹先會食一兩啖
咁你係長放乾糧俾佢?
佢依加1kg左右 一餐食15g到 佢勁瘦
唔知係咪因為之前比生牛肉 依個罐係雞 唔多食
隻貓仔3個月大
好食得,一日五餐
一餐主食罐(Thrive),其他都乾糧(N&D)
怕佢食得太多唔好,但佢又餐餐清曬,好似唔夠食咁
你隻貓就好 咁食得
試下同佢轉下口味
如果真係太瘦又食得少就溝貓奶粉
食得多就好 不過比少啲乾糧 比多啲主食罐啦
因為乾糧=餅乾 碳水化合物為主 飽肚但無營養
蒸會好啲
係啊,因為日頭屋企無人同埋佢未夠一歲
如果屋企有人會盡量俾主食罐佢
不過佢真係好中意半夜食嘢
就算晚餐食咗罐 佢宵夜會乾糧都會食好多
我個隻同你一樣 朝早臨出門前比乾糧 但佢唔太食
夜晚餵主食罐 之後d乾糧佢等到半夜先食
我果兩隻最初轉全濕糧都係咁,成日餓到嘔
乾糧放題到12歲先轉一時適應唔到,而家一日4餐
都過咗好耐先慣,而家已經幾乎唔會再餓到嘔
我個兩隻都食乾糧食到五六歲轉半濕食 再轉全濕食
養佢地咁耐 最後悔就係應該一早就全濕食
全濕食之後毛髮光滑好多 精神左 活潑左
我12歲先轉,佢哋而家14歲老人家但直情回咗春
真係應該一早俾佢哋食全濕,個效果冇得呃
原來大家都會咁
但日頭要返工真係做唔到一日四餐
而家間中屋企人唔得閒,餵少中午果餐都ok,
另外朝早,黃昏,臨瞓三餐我就自己餵
但其實都一年有多先真係完全冇再餓到嘔,真係急唔嚟
係 食左全濕食之後仲精神過1/2歲個時
慢慢幫佢地培養習慣啦
我有啲朋友翻工都一日三餐罐
出門口前一餐 放工一餐 臨瞓再一餐
一開頭都要慢慢適應 調校下份量
之後佢就會習慣早晚食多啲架啦
食緊thrive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞