貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
貓b 係要少食多餐架喎
請問有無咩營養補充品可以提高免疫力?我隻貓成日傷風..
要定時地喂食少食多餐 唔係擺長糧比佢地少食多餐
傷風食Lysine,免疫力就買免疫力提升保養粉
2樣係汪喵都有得買
不過最好都留意下成日傷風係咪屋企多塵?
補充小小 罐需要嘅消化時間大約4-6小時
乾糧係double時間 所以擺長糧比佢狂食
佢無足夠既時間去消化=腸胃唔好&肝臟唔好
所以我2隻成貓 一日喂3餐罐 每隔6個鐘1餐
免疫力提升保養粉係咪即係汪喵果隻綜合維他命?
lysine食過now、汪喵、吉沛思複方...都唔係好斷到尾...係吉沛思明顯好dd..屋企都清潔得幾密,我估可能係凍親..條友仔成日清潔舔到自己個身濕曬跟住又專揀d冷氣風口位黎訓
汪喵個隻係叫「免疫力提升保養粉」
其實保養品真係保養作用 唔係藥
所以唔會食完lysine就斷尾 只不過係呼吸道健康保健
如果成日都傷風 不如同佢睇醫生檢查下
話說屋企有隻貓b 同大貓, 喂緊兩隻乾糧,一隻貓b 食既,一隻大貓食既,都會長放糧係度

問題係兩隻貓成日調轉嚟食,大貓食貓b 糧,貓b 食大貓糧,可以點

係咪轉返晒大貓糧算
最近想幫貓貓轉乾糧, 廢事佢食死一隻口味
本身佢食開thrive, 前排買左wellness core
但衰仔食都唔食, 其實係咪正常
我唔知應該再搵第二個牌子定係比佢試多幾個月
正常 我兩隻貓本身食開wellness core, 後尾諗住轉糧就溝咗啲thrive落去wellness core 到
之後兩隻野揾晒啲thrive黎食而家當零食咁比佢地
不過thrive真係好香
咁搞法應該唔會成功轉到糧
咁你而家都係都係繼續餵wellness core?
thrive係好香, 一對比起wellness core陣味我就覺得thrive好重口味
試吓買汪喵雞肉鬆撈落去
我隻貓勁鍾意
佢本身都唔鐘意食wellness core
要返工邊有時間喂咁多餐
我隻野有時會餓到嘔
所以我依家返工前同臨瞓前都擺10粒8粒糧俾佢塾吓胃
早晚就開罐
想知你地一日喂幾多個罐罐
我兩隻貓 一日大概喂4罐(80g一罐)
所以早晚罐係Ok 臨瞓唔使擺乾糧
等佢有時間消化下 早餐又食多啲罐 健康啲
準備接3個月大布布返屋企
佢喺breeder到食開RC baby cat, 我買咗RC baby cat同wellness core kitten打算兩溝慢慢幫佢轉 (足3個月應該唔洗食baby formula, 同埋想轉好D, 加上新環境,唔敢一下子全轉)
另外再每日餵罐罐 (thrive kitten/怪獸一款肉/canagan 鮮肉包) 咁樣OK嘛?
佢凌晨餓到嘔水明明夜晚有俾野佢食嫁
依家試吓擺10粒到 佢會食2,3粒 好似未見再有嘔
想問下巴絲貓貓未滿3個月係咪唔識食乾乾
發覺好多巴打都係
Wellness 奶貓糧加
Thrive 幼貓罐
我依家都係咁餵緊
我個隻試過放長糧30g 同我一次過食晒
你肯定佢係餓到嘔?
太飽/ 食完野玩得太激烈/ 食太快/ 一次過飲太多水都會令到貓貓嘔水
我2隻貓夜晚10點個餐喂60g-80g左右
到第2朝8點再喂 隔十個鐘都無試過餓到嘔
應該係因為我發現佢係一天光5-6點就醒
跟住就搵野食 咁我未有咁早起身喂佢 跟住就會嘔
如果食太快/太飽佢係會嘔啡色嘅水同少少未清化完嘅肉碎
但太餓嘔出嚟嘅係透明加少少白泡 應該係胃液嚟
咁我放心了
因為布布玻璃肚好驚佢痾
咁你應該試下夜晚喂多啲喂飽啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞