貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
睇翻第一頁個google sheet啦
搵唔到小玉傳說
小玉傳說有無巴打有買開小玉傳說?
我隻貓暫時食小玉同thrive
試過wellness country of natural 唔肯食
原來唔係主食罐黎架 仲諗住買黎試下
啱啱接咗3個半月貓貓返嚟
想幫佢由RC轉wellness core
點知條友仔同我逐粒揀返出嚟
Me too
我都係由RC轉wellness
本來隻貓都細食
平時都係成日食30g rc糧
加夜晚開罐頭/蒸雞肉佢食
諗住轉wellness core
溝第一日全日食得10g
第二日食2g
果後算
買返RC比佢食返先

我發覺隻貓唔太鍾意wellness
開wellness幼貓罐比佢聞一下就走
開thrive比佢就狗衝
所以拎左thrive sample 等佢大d試下溝thrive
我好堅持餓都要佢食
同埋隻貓貓成日打黑痴 啲氣聲好大好似人鼻塞咁 係咪快快睇吓醫生好
你果隻係咪異短?
布偶
Thrive 我個隻食完屙爛屎同埋啲屎好好好臭 好彩佢肯轉食wellness
我隻貓食thrive 乾糧個陣d屎都係奇臭無比
仲要好易嘔
依家食nutrience ,唔錯

但罐罐個到佢淨係食thrive魚,好多罐都唔食,好驚佢食厭
Applaws kitten 乾糧好撚臭,雖然隻貓食得好開心
有冇人試過汪喵個生肉包
營養同補水黎講 係咪生肉>罐>凍乾>乾糧?
汪喵生肉包唔寄香港喎
應該係生肉=凍乾>罐>乾糧
主人2-3個月帶接左番黎5日去得兩次大會唔會健康有問題呀
而家見佢都已經好活潑 周圍走又飲唔少水
不過乾糧就唔算食得好多
淨食乾糧?係咪食得太少野?
同埋幾重?
而家都只係食乾糧一次過唔係食好多
有餵過一、兩次貓條比佢當零食 佢就有幾多食幾多
其實係唔係要加埋濕糧比佢?
體重未磅過今晚磅下先
2-3個月可能牙仔未夠力食乾糧呀
試下乾糧浸水或者比濕糧試下
想問邊到仲有wellness core幼貓糧買 問左好多間都無 主子食緊thrive幼貓罐 又係周圍都無貨 救命
有冇人隻貓食慾好反覆?
一時又食好多一時又唔係好食咁
但keep住好好精神 日日扎扎跳
啲貓真係奇L怪怪
我隻貓啱啱嚟可能緊張搞到食得少少嘢都冇乜點便便
食返多啲嘢後尾就冇問題
同埋想請教下
屋企隻貓完全唔飲水,水機買返嚟擺(已經日日都洗)
但係食全濕+平時啲罐會落水變到好似肉醬咁先畀佢食
咁樣仲會唔會飲唔夠水
Thrive其他坐都好ok
我隻貓都係四個月大
照比佢成其他味既罐
壓碎少少佢照食到
啲貓係咁 好鬼奇怪
以前養狗真係唔會挑食 俾咩佢食都好開心秒清
以家養貓真係好唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞