貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我兩隻猫,食猫罐頭好積極,一開無幾耐就食完

我整既鮮食,蒸完擺係度成十個鐘先食完,佢地又唔係唔食,你地既情況係咪咁?
我個隻直情唔食鮮食有人話買好味小姐隻營養粉灑上去鮮食度佢會食
d 細路唔食正餐係因為平時食得多零食

同樣道理,貓唔食蒸出黎既鮮肉係因為食既貓罐頭同乾貓糧加左誘食劑

諗唔到方法解決
你俾咩鮮食,我有一隻養佢十幾年,次次鮮食都淨係好勉強咁食兩啖
最近先發現,買日本靚肉嚟整佢就搶住嚟食正一港女
佢好揀飲擇食,淨係食雞肉。之前買過帶子,佢舔都唔舔下
大概都係將 d 食材,用碎肉機絞碎,加鈣粉牛磺酸整肉餅

前晚將d 肉絞碎,d 肉重係絞肉機個量杯度,隻細貓一聞到 d 生肉就即食,我見佢食左幾啖即刻抱佢走,怕佢生蟲
蒸熟佢又無興趣,要七八個鐘先食完
咁不如試吓餵生肉啦
唔想佢生蟲

搵日試下唔蒸,煎熟佢
有冇試過餵凍乾生肉呀
或者商業急凍生肉
貓貓可能會鍾意呢
我其實唔知呢d係咩肉

我係養猫初學者,比佢食既鮮肉,我都可以食既,我就放心d,我都唔知我做得o岩唔o岩的
鮮食當然都係一個好好嘅選擇
巴打你有冇加營養粉呀
如果餵鮮食做貓貓嘅主食
要額外加營養粉 如果唔係佢哋會缺少某啲營養

或者可以試吓蒸熟之後
加啲寵物食嘅肉鬆係面
吸引吓佢哋
想問下我隻藍英短d 毛好似變白左
上網睇話因為營養唔夠先咁
我餵開汪喵加ziwi糧
可以點解決呢樣野
宜家諗緊餵魚油比佢
想問下大家有無咩推薦
我屋企兩隻貓(家貓+豹貓)食開wellness core 最近有隻新貓(豹貓)黎左 但係佢食wellness core就柯水咁 已經將新糧同舊糧溝左2個星期都係咁 我想問下有邊隻糧適合腸胃較敏感既貓
食魚油記住要食埋維他命e
無知一問 點解
岩岩新手養左隻貓仔,如果平時上網買貓糧有無邊個網推介
主子岩岩一歲
開始轉糧
原本食開royal canin
慢慢溝大貓糧
試過紫色叫咩forest
另外又試過addiction salmon
再試過pronature
全部都係痾軟便便

佢啲便便前一半係硬正常
臨尾一下就係軟便便

有冇人可以分享下🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
睇下大路啲既天下貓貓
聽巴打講仲要係黃
黃脂病
上網一search就搵到
有無食益生菌
我個隻都係 由royal cabin轉wellness core
軟便
喂左1個星期益生菌d屎就變得好靚
買左隻腸胃膏 但唔見效
你隻益生菌咩牌子?thanks🙏🏻🙏🏻🙏🏻
我係iherb上面買 有好多唔同牌子 你可以望下
我買既係動物用 牌子係Jarrow formulas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞