貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我隻貓最近三日屙尿有問題
今日去睇完醫生
做左手術放尿
放左尿同埋結晶
暫時無血尿無腎石無腎病問題
希望三日後可以出院
醫生建議食泌尿貓糧
我想問應唔應該跟醫生建議
定係繼續食Orijen six fish 都可以
另外都考慮緊轉食多啲貓罐頭,可以比佢飲多啲水
想問汪貓星球易唔易轉? 佢都幾嘴刁
汪喵可以試下挑嘴罐
我隻貓都好揀飲摘食(明明係黃貓)
完全唔吼汪喵普通嗰隻主食罐
挑嘴罐就會食得踴躍少少
四個半月大
食wellness core 幼貓糧
再加每日一罐汪喵營養罐/thrive 分兩餐食
都算會主動飲水
但啲便便都成日一粒粒
需唔需要轉糧試下?
啱啱帶左佢返屋企
醫生開都係果啲hills 同royal canin
話如果佢再屙唔到尿都幾麻煩
帶佢睇獸醫好似打仗咁
我都唔敢要求咁多
但求貓貓肯食野自己識屙算
希望養得一日得一日
其實6.× kg嘅貓貓,一日食幾多thrive 乾糧先正常成日覺得佢食太少
貓仔驗血話血小板低
絕唔到育
有無巴絲遇過呢個情況?
求成貓糧推薦&副食罐
標榜「無膠」 貓狗罐頭卻被驗出含卡拉膠
張惠民 許猛捷2019年4月23日
毛小孩吃的罐頭,你有仔細看成分標示嗎?之前曾經有國外報導,說在罐頭裡面普遍使用的卡拉膠,可能會對寵物產生健康方面的疑慮。還有業者臉書PO文,強調自家產品不含膠。然而飼主向議員陳情,說為了「無膠」,他多花錢買這牌子的罐頭給狗吃,結果狗狗嘔吐又反應變遲鈍。拿去檢驗,才發現罐頭裏根本含膠。

https://tw.news.yahoo.com/%E6%A8%99%E6%A6%9C-%E7%84%A1%E8%86%A0-%E8%B2%93%E7%8B%97%E7%BD%90%E9%A0%AD%E5%8D%BB%E8%A2%AB%E9%A9%97%E5%87%BA%E5%90%AB%E5%8D%A1%E6%8B%89%E8%86%A0-052949981.html

有汪喵份
好彩無買
淨係食緊thrive罐
呢個汪喵有出返聲明
可以睇埋再決定
而咖隻貓貓成日軟便同埋末端有血絲
耳仔會痕
帶佢睇過醫生 話係食物敏感
食緊雞肉火雞糧
係咪轉低敏糧好啲
16歲摺耳英短
9月忽然完全無胃口 行路行得唔係幾正常 瘦左好多得返2lbs 跳都跳唔郁好咖好痛苦咁
之後帶左佢睇醫生抽左血

醫生就話佢唔食野搞到脂肪肝 開左D 類固醇 開胃針 抗生素
針筒餵hills urgent care a/d with chicken 同埋每日打1次鹽水 打2星期
之後情況好左 開始肯自己食野 力水都好左
再直接轉埋糧由royal canin gastro intestinal(食左好多年)變為hill's skin/food sensitivities z/d + 上面果隻罐頭一齊食
食左依加差唔多一個月 胃口好左好多 但體重無變同甩左勁多毛 條尾直頭見肉 仲發現左條尾上面有粒肉粒 依加冬天實凍死佢
諗緊好唔好轉返以前隻糧 但唔知剩食royal canin gastro intestinal好定royal canin gastro intestinal + 上面果隻罐頭兩溝
因為依加其實我隻貓貓都唔肯食硬糧 我地焗住要搞碎佢再溝罐頭再加少少水比佢食
我隻貓又係咁,,醫生都係咁講,而家轉左低敏鴨肉乾糧,但間唔中都係有血,同埋常有軟便🤧
唉..佢食得玩得瞓得
但耳仔會痕同埋又軟便血便
我諗住轉三文魚糧俾佢試試
同埋益生菌
果單嘢勁鬼
開晒記者會但會上一次都冇講係咩牌子
亦都冇show樣本係乜果頁,但就擺咗幾個汪喵罐喺枱面。

同埋雖然話卡拉膠避得就避,但其實大把平價罐都係咁用
大把貓狗成世都keep住食
就算真係有落都唔會一食就又嘔又反應遲鈍
其實一開始點解要食i/d?
成份兩隻都唔係好,係有咩特別理由要食定點?
咩係i/d? royal果隻?

因為佢細細個果陣好易肚屙 又試過屙血屎 轉過好多隻糧 後尾轉依隻先settle好健康足咁多年 (當然可能我害左佢都唔知 但so far真係無大病過)
i/d其實係夾硬用澱粉質整靚啲屎,令腸胃好似ok返但但冇解決過問題
不過我覺得而家呢個問題都係其次
我自己隻貓都曾經因病唔食嘢暴瘦,但到佢肯食返之後磅數好快就升返
如果明明胃口好返仲係瘦到咁擔心有其他問題.....
你唔講我都唔知 係個獸醫推介我食
其實我都擔心佢會唔會有cancer 依刻最急切問題係佢甩毛甩得好勁驚佢凍親
我依加比佢食返舊糧再溝D烚雞柳絲 睇下膳食入手有無幫助
講真都咁老 唔搞咁多野啦佢都唔開心
你反正都溝罐頭不如買啲好啲主食罐啦
a/d主成份係內臟其實好奇怪唔應該長期食
食好嘅主食罐身形同毛係會肉眼可見地靚咗
有無推介
真係完全唔識
咁多年黎剩係知佢腸胃唔好 同埋有中耳炎過咁
佢舊果隻係乾糧黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞