貓糧資料庫 (9)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
食厭左 汪喵 同instinct
得返dr elsey既牛肉罐仲肯食 之後唔知點算
隻衰貓成日偷食大貓啲糧(2隻貓唔同糧), 啲屎都出奇地靚
屋企兩隻衰貓唔肯食wellness core幼貓
最近見到款inception話無穀+70%肉類
去買寵物用品嘅時候間舖頭送左試食裝
睇成份好似唔差
想問下食唔食得過?
我個隻痾爛屎啊
你講罐定糧?
糧可以試下 lily’s kitchen / nulo
長條形 又硬硬地身 仲要冇乜臭味, 鏟起上嚟個感覺好正
唔知佢地幾時先可以痾靚屎
貓貓成十四歲
食左醫生糧都有成十年(四五歲時做過手術,腎石)
Hills Prescription Diet C/D泌尿道護理

老貓真係唔敢轉糧,但想買D罐罐比佢補充下
請問有乜罐罐岩呢?(擔心泌尿問題)
隻幼貓3個月
每日比wellness core既乾糧 + thrive既雞肉罐
但佢連半罐罐頭都食唔到 好驚佢唔夠營養
其實為左佢真係轉糧啦
可以試鮮食包 水份夠 成份天然
驚唔夠營養就買幼貓奶粉溝糧
不過一餐半罐40g都算正常食量 如果你一日喂到三餐
我隻貓到宜家都唔食罐頭
買過唔同牌子都狗也不屌 當屎咁撥埋一邊
我兒家比每日比40g長糧 夜晚就食加一餐thrive 半罐左右
其實夠唔夠 成日驚佢餓
幼貓最好少食多餐
我frd就喂一日五餐 淨係主食罐
我隻布布就k9 生肉兩餐加一罐applaws分開兩次,超大食
我隻貓3個月個陣都係差唔多食量
大大下就會一次清一個罐
我隻貓仲少
三個半月
食35g糧
1/3-1/4罐thrive
咁係咪應該要買個d定時餵糧器比佢呢 因為要返工 所以兒家係朝早擺40g乾糧 放工返到去再餵罐
我個40g糧條友仔都食唔曬 thrive琴日比半罐又食淨 諗緊好唔好比1/3罐算 廢事曬左
我個對食既同你一樣
要分2次先食得晒
我就1罐2隻share
我領養左2隻貓
一隻3個月大、一隻5個月大
領養果度教我1歲前都可以長放糧係兜度
係咪正確?
其實無話正唔正確
睇貓貓性格
有d放長糧佢地就無咁好胃口食慾
有d就長放都無所謂
餓就自己去食
明白巴打
我果2隻放長糧
佢地食飽就唔食
肚餓就過去咬幾粒
早晚喂罐 中間放長糧就應該最好 以你既情況
因為乾糧其實得個飽字 無乜營養補充到
放長糧既壞處係佢地少食多餐 間唔中又食幾粒
唔夠時間比佢地慢慢消化食物 容易腸胃唔好
所以定時喂食就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞