超嚴重傳銷騙案滲入香港各大學宿舍

778 回覆
409 Like 7 Dislike
龐氏騙局
嗰啲叫純資本運作,南寧超多香港人中招,比人呃完自己又想呃返人回本先走.......好撚慘

廣西南寧係1041
同埋有好多台灣人, 台商都信咗

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=291&t=4079348
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=291&t=4476451
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25339143
噉都唔明嘅係咪小學生嚟
咪一般層壓式推銷囉
每個人要畀7萬蚊去入會,你要做嘅係呃三個人都好似你噉,而你你呃嗰三個人都要係噉呃到三個人入會
之後呃夠27個人就開始有分紅
每個人都只係抱住「呃三個人入會唔難」嘅心態之嘛,冇話蠢唔蠢,因為成件事只係參與騙案,呃到人、上到岸咪醒囉,上唔到岸咪蠢囉。大部分騙案都係成王敗寇㗎啦
愈多人中招愈好
咁先可以埋下反中情緒

爬左咁多文 中左伏個班起馬玩三五年先醒

有啲好快醒

有個唔算熟既朋友
我聽班friend講佢上左去貴州
有次出黎聚舊食飯
成大班人咩都講架啦
一講起搵錢同埋少少大陸新聞既話題
個個朋友既語氣好似當我地係低層次既人
話我地好無知 中央唔係咁做野
又話我地唔識搵大錢

你果個朋友係咪姓劉

唔係
你朋友又係好似打爆機咁款同大家講野
支共唔夠錢要咁樣呃錢?
噉都唔明嘅係咪小學生嚟
咪一般層壓式推銷囉
每個人要畀7萬蚊去入會,你要做嘅係呃三個人都好似你噉,而你你呃嗰三個人都要係噉呃到三個人入會
每個人都只係抱住「呃三個人入會唔難」嘅心態之嘛,冇話蠢唔蠢,因為成件事只係參與騙案,呃到人、上到岸咪醒囉,上唔到岸咪蠢囉。大部分騙案都係成王敗寇㗎啦

但佢地真心信係政府支持
噉都唔明嘅係咪小學生嚟
咪一般層壓式推銷囉

但佢地真心信係政府支持

我反而覺得佢哋係心存僥倖覺得自己可以係爆煲前賺一筆多啲
其實係咪龐氏騙局
佢仲會帶你去話係國家開既書店
入面有9成既書都係講緊中央要開發個到
仲會有唔識既人拎埋書行埋黎同你講
第幾頁邊一part有暗示政府允許做呢樣野
成個氣氛係好撚癲 個個都做緊同一樣野

其實呢樣野即係咩呢?
無咩具體少少嘅嘢?
我覺得成件事已經好成熟
佢地會知道你有咩疑惑 一早諗晒點拆招
例如傳銷新聞個d 佢地係主動話你知係政府既宏觀調控策略等等
所以會令你覺得成件事都係真既

對城市人來講 睇新聞成日時有聽聞 都已經熟晒
心水清到得啖笑
但係肯定好多鄉下人完全無概念 咁新鮮 好易上當啦
我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

點解香港咁多人中招
我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

不過如果真係有香港大學生中招
咁我覺得好可悲
幾時開始香港啲大學會收弱智人士咁大愛?
佢仲會帶你去話係國家開既書店
入面有9成既書都係講緊中央要開發個到
仲會有唔識既人拎埋書行埋黎同你講
第幾頁邊一part有暗示政府允許做呢樣野
成個氣氛係好撚癲 個個都做緊同一樣野

其實呢樣野即係咩呢?
無咩具體少少嘅嘢?

間野有禁書賣
好似叫北部灣集結號
書入面仲有講到純資本運作, 即係政府都暗示你地可以係到做呢樣野
我覺得成件事已經好成熟

究竟咩叫做宏觀調控策略
我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

點解香港咁多人中招

因爲香港 = 鄉下
咁都要問?
愈多人中招愈好
咁先可以埋下反中情緒

爬左咁多文 中左伏個班起馬玩三五年先醒

有啲好快醒

有個唔算熟既朋友
我聽班friend講佢上左去貴州
有次出黎聚舊食飯
成大班人咩都講架啦
一講起搵錢同埋少少大陸新聞既話題
個個朋友既語氣好似當我地係低層次既人
話我地好無知 中央唔係咁做野
又話我地唔識搵大錢

我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

咁我覺得好可悲

上面成班人洗你腦,
再加上日日洗你香港冇希望,打死一世牛工呢d
好易令大學生行錯
我覺得成件事已經好成熟

究竟咩叫做宏觀調控策略

應用返係到好似就係佢用傳銷新聞
防止全部人去晒呢d所謂開發既地方
以防資金, 人口大轉移
大概係咁
我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

咁我覺得好可悲

上面成班人洗你腦,
好易令大學生行錯

班中左伏既大學生見到呢個post會點睇
我覺得成件事已經好成熟

心水清到得啖笑

咁我覺得好可悲

上面成班人洗你腦,
好易令大學生行錯

班中左伏既大學生見到呢個post會點睇

咪就係覺得你地眼光短淺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞