超嚴重傳銷騙案滲入香港各大學宿舍

778 回覆
409 Like 7 Dislike
其實成個局好完美,佢講到d錢點由無乜錢既人手中集成巨大財富,你仲要留係果度消費返舊錢(食飯買餸)同埋租屋(幫當地人供樓),話同美國/日本戰後既促進消費達致經濟增長一樣,讀過econ都知有消費企業就會produce more同埋個個都睇好前景,就會有economic boom,有埋有人供樓,有需求,佢地大陸當地人民生的確會改善,係就係幫左人地民生既,但自己係唔係呃人就真係見仁見智,就好似教會叫人信教佢個心好信先叫你信,出發點係好,但結果唔好呢。

補多條link
https://youtu.be/NGxDUv1WIHA
佢地會話連梁振英都係施政報告暗示叫人上去「創業」

根本香港d官都知單野,大陸唔會唔知,只不過佢博你唔會成為反共組織。同保險一樣,多數人都唔成功,成功到既都要犧牲一大堆人幫佢跑數,佢地教你達致成功,咁佢都會成功。
其實成個局好完美,佢講到d錢點由無乜錢既人手中集成巨大財富,你仲要留係果度消費返舊錢(食飯買餸)同埋租屋(幫當地人供樓),話同美國/日本戰後既促進消費達致經濟增長一樣,讀過econ都知有消費企業就會produce more同埋個個都睇好前景,就會有economic boom,有埋有人供樓,有需求,佢地大陸當地人民生的確會改善,係就係幫左人地民生既,但自己係唔係呃人就真係見仁見智,就好似教會叫人信教佢個心好信先叫你信,出發點係好,但結果唔好呢。

補多條link

根本香港d官都知單野,大陸唔會唔知,只不過佢博你唔會成為反共組織。同保險一樣,多數人都唔成功,成功到既都要犧牲一大堆人幫佢跑數,佢地教你達致成功,咁佢都會成功。

爬文見到 仲有條唔知咩橋 全長就係1040米 正正就係見證依個計劃既成功 好痴根

補多條link

爬文見到 仲有條唔知咩橋 全長就係1040米 正正就係見證依個計劃既成功 好痴根

同講神蹟一樣,d人講見證乜都關神事,衰就考驗,好就恩典

補多條link

咁你有冇做呀?洗唔洗我介紹我個朋友畀你?
或者可能你已經做緊,不過28定律,一丈功成萬骨枯,個個都以為自己係個兩成人,但其實個個都係個8成人。我有諗過如果我朋友咁有水準,最後真係賺大錢嘅,會恭喜佢係個兩成精英,不過唔嚟串我,因為世界總有人係做個兩成人,命運整定~
肯定有政府背景參與 大陸有咩咁出奇

咁樣所有野都解得通啦

賺咁多錢,賄賂返一兩個官都好合理姐

唔係賄絡一兩個官咁簡單 我覺得係成個政府都默許

無可能成個城市 幾十萬人做呢樣野都冇人打擊

講真大陸佬要打擊一樣野 屠城殺幾千人都敢啦

點會比呢樣野玩到咁多年?

你肯定冇追post,你要畀個原因大陸要去拉人先得,一班傻仔供錢畀上線洗,未搞到家破人亡嘅時候,有搞亂嘅社會秩序咩?有班港豬上去啲爛區租樓住,點都有錢落大陸袋,唔玩到太大爆煲,根本大陸唔需要去理⋯
咁你就覺得政府默許?唔怪怪咁撚多柒頭中招喇

在中華人民共和國,「傳銷」一詞的官方定義限於非法的傳銷活動,是一種經濟犯罪罪名。這一類非法傳銷包括多層次直銷和層壓式推銷。與一些其他國家不同,在中華人民共和國所有的多層次直銷行為都屬於非法的傳銷。根據2016年央視法治節目的宣導,明確定義非常簡單[2]「只要是組織一人群構成一金字塔型層級結構,其中有任何一人以上的收入計算基礎在於發展下線及下線衍生之下線的人數多寡」即是非法傳銷,會被檢察官提起公訴罪抓捕,有實體產品(服務)享用,名稱為服務費、會員費等等巧門皆不予接受作為無罪辯護,定罪機率極高。且除創始人外較高層級拉人較多的會員,會被定為「積極參與份子」一併被視同創始人共犯起訴。

點會唔係點許呀,on9

你咁講,政府默許就唔會又畀人拉呀,on9
大陸賣淫都犯法,咪又係有雞叫,永遠都係久唔久先掃你一鑊,唔通未掃到你,開到成巷成市個陣,你會話大陸默許人做雞,默許你叫雞?點知咪又係畀人捉坐14日⋯
你google左未呀?啲畀人拉到上晒電視
唔好同我講乜春係宏觀調控,係信你就上去賺1040萬喇

我屌你老母啦
依家我話係國家級騙局呀,我有撚話信1040萬係真
你都on撚99

補多條link

我就唔覺得點完美法

要集資應該通過正常融資手段
一係借貸一係搵人投資
而唔係拎咗你啲錢然後叫要幫佢打工做成某個成績再出糧俾你

呢啲騙案個問題永遠都唔在於佢話自己經營緊啲乜
而係個手段本身就存在不公平且風險巨大

只不過當局者迷加上圍爐暗示式洗腦先會咁多人中招

補多條link

我就唔覺得點完美法

要集資應該通過正常融資手段
一係借貸一係搵人投資
而唔係拎咗你啲錢然後叫要幫佢打工做成某個成績再出糧俾你

呢啲騙案個問題永遠都唔在於佢話自己經營緊啲乜
而係個手段本身就存在不公平且風險巨大

只不過當局者迷加上圍爐暗示式洗腦先會咁多人中招

其實要分辨都好簡單
政府以前出過廣告,每逢你要畀錢先可以打工嘅,全部都係呃人

至於講到投資,你都唔清楚自己投資啲乜,點投資先
買強積金、股票,你都會知你買咗啲乜
呢類1040工程傳銷嘅人永遠唔會同你講清楚你買咗乜野
其實一般人覺得佢地講啲好有邏輯
因為佢地啲理由係建基於暗示 玩推論
一件事佢鐘意點演繹都得
所以無得同佢地拗

我自己覺得唔好執著於中國支唔支持單野
最主要應該圍繞係單野無任何實業支持
本身點賺錢

小小愚見

根本宗教黎
好似同你講
全世界得聖經係堅,咩電視、科學都係流
陽光 1040︰總之負面消息就係宏觀調控啦
如果有 fd 中招都好難拉出黎架啦
正如你好難叫個信教嘅人離教

https://www.zhihu.com/question/27608214

知乎呢篇好似有啲用
上過去嘅巴打睇下係咪差唔多
耶和華冇證冇據都咁多人信啦,去到上面有成個規模比你睇,中伏唔奇嘅
唔關大學生蠢唔蠢事,只要你個人係貪心嘅、自命不凡嘅,就自然會中伏

記住一句,邊有咁大隻蛤乸隨街跳,仲要係大陸跳
珍惜生命,遠離中國

香港都大把類似嘅嘢啦

香港無個啲二三線城市空到可以成個區住哂啲識既人
其實所謂「信」o既人有一半都一早知係昆人
不過會相信自己可以昆得更多人

只係「昆到人就有回報」呢件事本身都係昆佢啫

巴打依句最中
有個friend都做緊
呢d野其實唔止大陸有,香港都有

模式同樓主講既一模一樣,一句講唒就係層壓式推鎖

利申:玩左3-4日就去左警署落案
知道幾個p字頭u grad ge fd都做緊 亦都搵過我叫我一齊去發展 心諗on鳩仔要留係大陸搵都唔好搵黃絲啦

我知道個幾個係真心信國家支持的

上面個門面功夫大好多
剩係幾棟野都係自己友住
都同係咁同班公安say Hi
香港已經做唔到
知道幾個p字頭u grad ge fd都做緊 亦都搵過我叫我一齊去發展 心諗on鳩仔要留係大陸搵都唔好搵黃絲啦

好似全個迪士尼啲員工同小朋友講巴斯光年係真架

香港有呢味野好多年
咩Nxxxxx Axxxx exxxxxx個d大把U grad中伏
我前女友就係玩呢味野搞到乜朋友都冇哂

快推上蘋果
有啲想上去睇下咩環境
七日免費團 心動
動物園咁

你識個幾個係soc定hall
佢地SELL得最吸引既唔係果1040
係你'成功'左之後會更上一層樓 去另一個階段
所以連D有錢佬都心動中伏

係唔係咩 美國富人俱樂部
幫d商人合法洗黑錢
仲有咩貴族學校
我有大學同學做緊
佢哋會話所有負面既消息/新聞都係中共故意做出嚟既「宏觀調控」,防止太多人去做而無人返工
屌你老母on9仔至信你啦,龍門任你搬

我有朋友比我個大學同學邀請左去大陸觀察去旅行,點知日日就係度sell係度威迫,又話單野中共點點點係後面支持仆你個街好彩我個朋友夠醒,打比另一個紅底出身既人查下,點知完全搵唔到中共/人大有任何會議記錄/proposal講緊佢哋口中既「城市發展規劃」

去左兩日後間渡假屋裏面既仲話要入會就要過兩日考個試,屌你老母點知連參加個考試都要比錢

我個friend算醒目好彩走到,但我個大學同學就泥足深陷日撚日話咩上去發展,去d潛力城市分一塊肥豬肉賺錢,又話同人飲飲食食係搭路建立人際關係,準備第日一齊搵大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞