澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
由我巴,
想問下,如果讀完想拎485留低搵工,Taught Master同MPhil 你會建議讀邊個

因為自己做左兩年野 本身又有個MSc, 所以唔想再讀多個taught master 諗緊好唔好讀個MPhil研究下自己有興趣既野
我覺得環境工程大機會,畢竟上年山火事件要做規劃
如果asso社科過黎升學移民應該點plan好,degree 讀1年之後工作幾年先可以申請移民,唔係好想讀master,社科想搵工係咪得社工其餘乞食科
請問澳洲social work移民難唔難?
因為我依家係澳洲讀緊social work degree yr2 擔心未來配額會滿同比較難移民
如果485留夠3/5年,係咪連skill assessment 都唔使?
For those who study at a regional campus and choose to live and work in regional Australia, the pathway to permanent residency will be available after three years.​

自膠
其實條pathway唔係已經俾咗咩?
Extend到5年俾香港人留 嗰度已經加唔少分
其實睇佢成個Policy都覺得佢目的都係趁機吸納人才 所以5年唔guarantee pr 而都係要照計分?
請問MRICS 係咪每個stream 澳洲都承認? 我只係得MRICS FM stream, 唔知有無用同搵唔搵到FM工。
咩係MRICS。
其實條pathway唔係已經俾咗咩?
一日未立法都可能有變數。

有可能唔洗計分但係要個occupation係某個list上同收入有一定水平。咁樣都符合前兩日部長公佈既內容。
有可能要,原因同上。
行州擔保條路唔難,189獨立技術移民就難好多。
差唔多。除左SW仲可以考慮Teaching。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞