澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
我睇到佢話其中一方申請人要住喺澳洲,咁假如我係攞學生Visa讀書,咁嗰段時間算唔算居住喺澳洲?
唔該晒巴打先

我尋晚上網睇過pte無期考

應該會試下oet自己拎到咩grade先
Good luck
考左
PTE可以操
覺得OET較難
算。
感謝
pte 有位了
麻煩哂
突發!

岩岩移民局正式宣佈可以係境外遞交申請以下簽證:
1. 485畢業生簽證;
2. 887偏遠地區技術移民簽證;
3. 888 商業投資移民簽證;
4. 790 避風港簽證(唔係之前吹好行話比香港人戈個)

移民局定義從2020年2月1日開始為COVID-19 Concession Period的開始日期 (結束日期不定),以上幾種簽證只要證明係Concession Period其間由於疫情關係無法入境澳洲 和/或 失去原本申請資格的話,依家都可以補充係境外申請。

另外485簽證方面如果由於疫情關係逗留境外而超出畢業後6個月的申請條件,移民局正式改爲可以畢業内12個月申請。

據我所知有不少人係受到疫情影響無法返黎澳洲申請485畢業生簽證,依家移民局將通道打開容許畢業生係境外申請。所以受到影響既朋友可以儘快聯絡我安排申請。

Fact Check: https://www.legislation.gov.au/Details/F2020L01181
想問下個485 visa係咪畢左業先可以申請?如果我遲啲打算去讀書有冇啲咩要做定先或者準備定?

同埋究竟前提公佈左個個香港特區護照個5+1個途徑申請永居係點?有啲人話過左5年係個度餓唔死就可以直接申請轉pr 但係又有啲人話只係expand個年數 對移民幫助唔大 一樣要計分

最後想問下個澳洲485可唔可以同其他visa一齊用 例如190 即係我可唔可以畢完業申請晒兩個 一路搵工一路儲分 如果最後都儲唔夠就等埋個一兩年自動轉pr ?

唔該晒
可唔可講下architect?
可以,等等我忙埋呢幾日功課
485 visa個正名叫Graduate Visa,當然係畢左業先可以申請。

如果我遲啲打算去讀書有冇啲咩要做定先或者準備定?
好好讀書。

同埋究竟前提公佈左個個香港特區護照個5+1個途徑申請永居係點?
未落實公佈。可以follow我個facebook page有咩新消息會即刻post係上面。www.facebook.com/AWVisa

最後想問下個澳洲485可唔可以同其他visa一齊用 例如190 即係我可唔可以畢完業申請晒兩個 一路搵工一路儲分 如果最後都儲唔夠就等埋個一兩年自動轉pr ?
唔可以一齊 "用“。一個人同一時間只能夠持有一個visa,不過你可以持485時凑分然後申請其他簽證,例如189/190 - if that's what you are asking。
Hi 由我巴

又係我,Unsw grad 233999 so far 80分 English test 7 海外工作經驗暫時四年。

目標係190, 入左nsw190 半年左右(知道機會極少不過入左冇壞la,當排下隊咁),如果我香港捱多一年工作經驗再加5分overall 85分 for nsw190,大唔大機會?

我個人認為黎緊幾年有兩條路選擇(如果以190做目標)
1.再留香港四年,咁八年oversea experience 可以推到去90分(因為香港高人工好多,儲錢可以)

2.85分ge時候係香港等一年睇下有冇邀請,冇就去讀nsw master(加多regional 5分)or tafe, 之後行485同同時排190(90 分),如果拎住485,可唔可以同時排190?
另外如果我之前 u grad ,係咪讀tafe( 當報carpentry)一年就可以申請485?

可唔可以比少少意見?🤦🏻‍♂️ thx a lot
我想問the university of Queensland 讀書叫唔叫偏遠地區
唔係偏遠地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞