澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
留名
辛苦幾年之後有個籍 之後再諗做唔做nurse
好過咩都唔做係到等死
到時你有個籍,你就唔使旨意離開澳洲去旅行!
移民局好似出左statement 比international student apply offshore 485,你可以同你agent check check/問移民局。
啱啱算係搞掂左報master course。放下心頭大石
都係搵澳洲agent搞易好多
係,但係未落實立法,所以都要繼續等。
啊!我仲以為讀SW條路搵工會廣闊D tim因爲嚟緊打算做children同elderly相關嘅placement,但原來畢業都係難搵工嘅
其實我覺得Sydney 真係同香港差唔多
syd有d地方我覺得有d核突同污糟...
而且syd嘅嘢都幾貴,生活節奏又chur
分分鐘係某d方面香港會好好多
有得揀我真係唔想再留係syd
想讀master of nursing ,文科底入學競爭大唔大?會唔會每年都好多人爭啊?謝謝🙏
唔大,ielts要拎到4條7都卡住好多人
想問下新政策下482 係咪唔受僱主擔保期約束?
如果去regional 果3年中間同僱主完左約轉另一間同行既公司又或者轉僱主都無問題?定係要再攪過重新計3年?
如果過去讀商邊間大學會出名啲 例如marketing果啲
暫時報咗unsw 如果mel u sydn u收生dse大概幾分?
係咪間間都咁多大陸人
墨爾本定悉尼比較適合讀書?
係咪諗住移民?如果諗住移民成個business stream除咗account係on list專業外其餘無個係,呢個位諗清楚
另外讀商科嘅話我個人覺得USyd UMel都無乜大分別,基本上八大都好多大陸學生,Sydney Melb嘅大學尤其嚴重

硬要將Mel Syd一齊比的話,我揀Melbourne
但認真講讀書環境的話我唔會考慮大城市
澳洲啲大學係CCP喉舌(尤其UQ),喺入面發表文章會被刪除,甚至會被suspend。

去其它國家啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞