澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
你地無同居1年/結婚無得加。

同居1年/結婚之後幾時都可以加。
呢個係咪講緊Tafe diploma ?
Yes。

如果普通學校diploma會唔會出到黎做野唔認受架?
唔會。開得都差唔多水平。

我個中介同我講如果讀Bachelor先讀tafe
Dip既話讀普通學校就得

呢兩句咩意思?邏輯唔太岩,有咩關係?
所以問題係?
Exchange係幾時既事?
2015年
Graduate work同post study work應該一樣?
我記得由我巴講過,就算以前係澳洲讀過書 但無申請過485既話,再去讀完個master都可以申請
唔一樣阿就係 PSW容易啲架啲requirement
唔一樣。
可以靠過黎讀個2年master畢業後申請PSW。
由我巴,咁我想問下
如果我幾年前係澳洲讀過bachelor, 讀果科係佢個occupation list入面,但讀完無申請graduate visa就番左香港,咁我宜家都可以讀兩年master之後申請graduate work 485?
想問如果有親戚係澳洲公民, 會唔會遲啲容易啲申請到491同埋我就算已經有順masters degree, 你都建議我去到再讀?
但係我係澳洲個網到睇485 PSW話:
This stream is only available if you applied for, and were granted , your first student visa to Australia on or after 5 November 2011

我2015年果個唔算係first student visa咩?
定係其實即使係second student visa都冇問題?
感謝回答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞