澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
明白
如果係純粹男女朋友非同居關係都係當de facto處理?上網睇過de facto係指lived together couple

麻煩晒!
係啊 留hk一定會唔會有呢個問題
想請教下由我巴
如果想係澳洲讀物理治療, 畢業之後留低做野, curtin, unisa, uq同usyd, 呢4間你會推介邊一間多d呢? Thank you!
睇左你fb個post 想問如果讀secondary teaching除左tas有冇邊度唔洗job offer都有190
大城市就好少,不過間唔中都有一兩單

Regional 就多啲
香港讀緊文科 下年畢業
想去澳洲轉行做RN建議讀master定兩年bachelor好?
定係冇咩分別差唔多
同埋如果係拍緊拖又唔係同居既話應該叫咩關係thanks thanks
想問巴打...... Griffith nathan campus 計唔計 regional?

170 Kessels Rd
Nathan QLD
嚴格黎講係一樣,係個名頭唔同。

一日你地無commitment to exclusion to others一日都唔算de facto partners,所以單單拍拖的話可以算single。
Regional都睇區,有D單純D既澳洲 regional local 其實都無咩野。
OT = Teaching > JD,個人觀察。

畢竟OT算allied health會吃香少少。而Teaching對你既語言要求比較高。

所以睇你能力同情況。
北領地。
唔計移民只睇reputation的話,USyd > UQ > UniSA > Curtin。

考慮埋移民的話,Curtin = UniSA > UQ (讀Master的話) > USyd。
話唔定留係香港之後都會比藍屍種族歧視
De Facto 既基本定義係 commitment to exclusion of others,而living together係最基本同最直接體現滿足呢條要求。但係無一齊住又唔一定唔係de facto partners,例如如果你地已經有結婚意向/proposed左,都可以計。
由我巴請教下
如果已經有 Tas嘅489
但如果兩年內喺 SA有工作
搬過去得唔得
第時影響887 申請嗎?

公司想喺 tas請個人過嚟
可以,唔影響,反正都係regional area。

巴打邊行咁既時勢仲可以請人
咁即係如果拍緊拖無住埋一齊,報single 第時佢可能會質疑 當初無結婚意向咩;但報de facto 就要證明自己有

兩方面可以點證明到?
我打工咋
都係建造業
其實 sa建築真係冇乜點影響
樓價都冇乜跌 (可能本來就唔高)
加上政府 25k + 15k都救到市

講返個位同事
佢係南非鬼 building surveyor
佢同我老細講話佢 sponsorship係由 TAS出
擔心 break咗 promise會影響887
所以要問下佢 agent先喎
RN,6月左右遞左eoi,但因為唔高分同埋新政策出,所以轉讀書,寫GTE有咩要注意?
同埋我eoi報自己係single,但係讀書又想帶partner去陪讀,咁係咪要改返eoi
辛苦哂由巴
所以真係要問下成日話去人地度要做二等公民的網友:你確定你喺香港可以做一等公民?
二等都不如
如果我下年去澳洲讀書,會唔會有類似父母陪讀嘅visa 同我long d 嘅女朋友一齊去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞