澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
485 visa regional area既話好似三年就pr? 我係Sydney 485 visa要五年
因爲咁岩online就順便答埋

以我理解呢邊雇主可以勉强認可你海外既工作經驗/技術。你指移民的話都可以認可黎加分但係就要有充足材料證明同埋職業評估要interview - 所以我先話比較麻煩。
但係申請190都係鬥高分架咩?
屌細力啲
Good Luck
總好過以前啦。
under 190 唔同occupation個分要求都唔同
但同occupuation既190當然都係鬥高分同first in first serve
好似係
咁如果讀整車呢,我報gold coast 嘅certificate 3 in light vehicle mechanical technology 最終目標係移民做藍領巴打你覺得o唔ok?定拿拿林轉去讀carpentry?

另外我見佢五年485嗰度有一段寫「Current and future students from Hong Kong will be eligible for a five year Temporary Graduate visa on the successful completion of their tertiary studies. Applicants will still need to meet the usual requirements of this visa, including meeting the Australian Study Requirement.」咁我想知如果我讀上面嗰個嘅course會唔會唔夠資格申請?
得罪講句
個個問d野都repeat又repeat (利申I'm one of them)
你都有心答n次
係啊,順便可以推下post丫嘛
明白我都估到係讀書比較容易簡單
只係我擔心佢去到嗰邊無謀生技能
既然聽到你咁講就唔諗住靠佢移民
但驚佢冇嘢做 搵唔番電工
好苦惱 希望佢快啲出多啲細節啦!
sad but true講句 你男朋友識普通話可能仲搵到錢
大把支那人淨係做支那人水電裝修生意都撈到風生水起
Motor Mechanic 都可以,應該加句 disclarimer: including but not limited to ...

Good point - technically TAFE 都可以計入 Teritary Education。
Reference: https://www.teqsa.gov.au/what-we-do#:~:text=Also%20known%20as%20tertiary%20education,masters%20degrees%3B%20doctoral%20degrees%3B%20and
如果唔洗計分嘅話,你仲想點

大把人夠分都不被邀請
淨係meet min requirement 根本冇意思
同jupas話5科合格可以有大學收冇分別
仲有唔同州都唔一樣。
Sad but true。
我之前聽過人講基本上meet到minimum 好似即係65分(?) 就應該冇乜問題
利申打算去NT
好既電工缺,你男友做得好的話,搵錢肯定會比我多。
以前係,以後既 policy ... 難講。
大把人meet到65分
尤其而家單身加10分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞