澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
例如?
我同佢 男朋友背景好似
但有興趣過澳洲讀大學
有A牌 有工作證明 IELTS 6.0左右
現時職位:工程師/技工
申請邊個會容易d
但我女友
英文就一般
學歷都係一般
到時可以點申請佢
IT狗regional area 可以去邊比較多空缺
同埋491可唔可以轉地區
例如VIC nominate 但最後實際去NSW
Family Sponsor又大唔大機
1 Adelaide/NSW regional 甚至 NT 考慮下。
2 原則上唔可以,但係法律未話完全唔容許。
3 唔知道你FS大唔大機。
你指用邊個occupation?

一般係工程師。

你地兩個結婚,你申請咩簽證基本上都可以帶埋佢。
好似有分489 491 果d
我自己評估就65-70分
由我巴 可tg再傾?thanks
見你IT讀咩好個fb post
好多都推cyber security
呢個職收分比其他it低?
我依家係香港做緊呢行

唔該哂由我巴
由我巴,請問你要證明伴侶關係係咪得同居一年或者結婚兩個方法?
想問問由巴
嗰邊sw就業情況點
有冇邊區/讀邊間易搵工啲
thanks
巴打你好
請問你考咗英文試未
細佬我係Psy RN
諗緊報OET 定 PTE好
由我巴
想問下你覺得讀會計或IT之後再行190,邊個會好啲?就業前景方面IT係咪會好過會計?因為之前聽你講過會計已經飽和。
另外我睇左你fb啲post,考慮梗係NT嘅CDU到讀
會計定IT會容易啲攞到190?
本身商科底,我諗我嘅選擇好似只有會計/IT
感謝回答
由我巴 想問下 申請student visa果陣無declare男女關係 係香港一齊左幾年但無同居 女朋友wh同我一齊過左黎9個月係咪可以申請關係證明waive左同居一年 就可以轉陪讀visa
因為女朋友wh身份返緊果份工就黎滿半年 想早d轉visa
如果你英文神級就考乜都得 最好考 Ielts

否則 英文唔係太好想 aim superior Eng 就 PTE
英文唔係太好但要 proficient Eng 就夠嘅可以考 PTE or OET

Ielts 似 CE/ A lvl
OET 同 PTE 就要溫下個考試模式

PTE 考試技巧 >>> 英文能力 你會操得辛苦但易操個高分出嚟
OET 英文能力 =~ 考試技巧 無咁辛苦但難高分

PTE Reading 難 listening speaking 靠操 writing 極易
OET listening 難 writing speaking 唔易 Reading 一般
可以。
IT, IT and IT。

除左IT都可以考慮下Construction Managment以後做Quantity Surveyor。
就業情況唔清楚。
人係香港的話,係。

人係澳洲的話,除左結婚同同居一年之外,有D州提供所謂 Relationship Registration,注冊關係,注冊的話都可以免同居1年 (當 de facto relationship)。
https://www.bdm.vic.gov.au/marriages-and-relationships/register-a-domestic-relationship
唔係收分比較低,而係呢個occupation近呢兩年比較新,係澳洲,所以比較少人注意,所以多推介下。
TG in #1。
唔係好明你想問咩,一係你睇睇我個facebook Q&A先。

www.facebook.com/AWVisa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞