澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
唔使未來,依家就已經飽和。

所以如果單純為移民過黎讀個會計master的話都仲ok,但係真係想係呢行發展的話最好三思。
以後過黎讀書畢業後申請485畢業生簽證都會有5年簽證,直到2030年。
再唔放大陸學生入黎澳洲經濟就真係冧啦,將就下啦。
你指190 sponsored by Melbourne/Victoria的話,唔可以。
你有信心可以一邊讀一邊搵到工的話,都可以考慮下既。
年底前,因為我覺得佢地都知要搶香港人過黎下年年初開始入學。
心水清啊師兄。
Hello ching
想問我同我男朋友係呢個情況移民
我男朋友係電工 做左8年 有香港電工A牌 30歲
佢唔識英文應該唔會考到ielts高分
但我會同佢去學英文應該簡單溝通冇問題

我係做office工 非專業科 大學畢業
28歲

有冇可能靠佢電工專業去搵到擔保可以移民
預左要去到嗰度再讀當地嘅course再考
但係會唔會承認係香港嘅工作經驗?

如果唔得嘅話如果我去讀master揀short list既科可行嗎

我有BNO但唔鍾意英國
話晒移民要影響未來幾十年嘅生活
希望可以去到澳洲 係自己真係鍾意嘅地方!
多謝你先
唔係十分清楚 membership,你直接 apply 試下。
啲大陸學生咪又係揾機票返去大陸

祖國最安全
純粹為移民架真係
照咁睇即係會計呢個工種未來都會繼續on list?
冇咁易被removed架可?
如果我本身已經係香港做緊RN,係咪都要再過黎讀個master先容易移到民?
建議你做主申請人過黎讀個master,帶上你男友 (同居一年或結婚)。電工要搞移民好麻煩,另外你話你男友英文唔好的話就難上加難。

然後睇定香港5年簽證轉PR個 policy 黎決定讀咩,如果無職業/計分要求就揀個妳喜歡既2年讀,有就睇住揀。
祖國萬歲
但攞到491喺呢個咁嘅經濟環境下,要攞$53900就頭都大埋

Btw, 唔知點解我聽到好多人話攞咗TAS 491 就要留返喺TAS(因為官方網站係咁寫?),但明明係可以去第二啲regional

//You may be eligible to apply for permanent residency through the Subclass 191 Permanent Residence (Skilled Regional) visa after you have lived in Tasmania for at least three years and earned a minimum taxable income that meets the minimum threshold determined by the Department of Home Affairs for at least 3 years (currently set at AU$53,900).//

https://www.migration.tas.gov.au/skilled_migrants/skilled_regional
唔會 removed,但係我估以後既 hurdle 會越黎越高 (例如要有相關job offer/工作經驗)。
依家澳洲搶緊RN啊,因為依家澳洲 classify RN 為 critial skilled workers critial skilled workers。

你考到IELTS 4個7 / OET 4個B 快D申請評估同registration就應該差唔多分可以搞491先 (subject to 到時州政府擔保 policy)。

直接辦491的話,讀書既學費都慳唔少。
唔該晒你呀巴打 覆得超快
我一直都等緊個5年簽證出details
我想問你知唔知道澳洲係咪都承認香港電工既工作經驗
因為我見澳洲咁當然要考番當地嘅牌
但係有d牌係要計工作經驗先可以考上去
好擔心佢到時搵唔到野做
又唔係你想象中咁難既。

最多咪辛苦D做多兩份part-time。呢邊合法工最低工資都20/hour。
而家已經推到上100分
會計真係好癲
我果行190應該唔駛100分
但睇番stat都好似要8,90分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞