澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
係澳洲讀埋下年就畢業 但唔符合skill occupation list
如果讀多兩年master of public health
知唔知配額有幾多?
同埋知唔知以家5年個個政策
過左5年係咪都需要計分先可以申請?
唔該曬!!!!
諗住轉方式offshore 搵工搏482/ 去讀書中途搵482

正常情況唔係用香港passport 係可以轉?只要轉到就可以繼續留低?

同宜家香港passport 申請482係咪點都5年 唔使理個僱員合約係幾耐?
咁大獲
我本身係諗緊佢隔離本身都有個home outlet
假日交通都唔會太好

澳洲買樓本身諗住真係Meriton 信得過
但Opal tower 好似係Meriton...
Apartment好多內龍用石膏板,實心牆冇幾多

可以考慮買遠少少, Castle hill, Cherrybrook , Kellyville, Rouse hill 等
買house邊個唔想呀
哪有錢...
咁買unit會好啲,價錢唔太貴
Nsw基本間間屋都係石膏板,除非你自己起
諗住轉方式offshore 搵工搏482/ 去讀書中途搵482
難。

正常情況唔係用香港passport 係可以轉?只要轉到就可以繼續留低?
要有特區護照,好似已經clarify左。

同宜家香港passport 申請482係咪點都5年 唔使理個僱員合約係幾耐?
Yes.
如果讀多兩年master of public health
知唔知配額有幾多?

呢兩句無邏輯關係,所以唔知道點答。

過左5年係咪都需要計分先可以申請?
未落實,等正式立法通知。
佢係咪都可以幫我簽伴侶Visa 留低工作?
可以。
係啊,可以考慮。

前提係無攞過485。
無具體日期。
配合番現狀。
條件係咪要一齊住夠一年?
同埋未結婚
都可以等住夠一年 先係中間申請伴侶visa?
其實我都想問依家long d左兩年又冇同居證明
有冇得一開始學生簽嘅時候就帶埋個伴侶
另外 結左婚係咪就唔需要同居證明呢?
但結咗婚就少十分
但係如果唔結婚, 申請PR時填埋伴侶個名其實都攞唔到單身果10分
我伴侶英文又唔得 所以都冇辦法
唯有係其他方面努力爭取分
呢個讀完過到skill assessment咩😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞