澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
係,以前係澳洲讀完無留低
番左香港做左兩年野 如果可以希望可以讀一年/一年半
唔係好想再讀兩年full time咁耐
唉,當時被迫走返香港,做左四年野,為左skill employment 分又要做自己唔鐘意ge工又冇得轉行,想返澳洲已經難過登天
唔係太明佢個example既意思 佢其實係咪講緊 自己係間U果種credit trasnfer

即係當我讀左8科 再同間U transfer8科,咁讀一年畢業 都等於讀左兩年(16科)?
可唔可以講吓master of audiology
你想知道咩?UWA / Flinders / UQ / Macquaire / UniMelb / USyd
1 可以一齊申請但唔需要一齊入境;
3 Inter-company transfer?
無理由寫完比佢又唔認姐
好難講
我見都有d master係一年至一年半,同埋兩年既科都可以tran credit。扣完唔夠兩年應該都可以申請485?
如果你之前無係澳洲讀過的話,credit transfer之後肯定唔滿足2年讀書要求。
想問吓如果想讀Master,本身個Master夠兩年符合晒資格,但係疫情關係其中一個semester要喺香港Online讀,咁樣係咪都唔當兩年?
同埋另一個情況就係:都係Online讀其中一個semester,不過嗰時已經人在澳洲,係咪又唔同計法?
Online都計
總之online都可以計,記得申請前問學校簽個form。
請問要簽咩form
想問下,submit 左thesis and waiting for marking (要等幾個月). 係咪要等marking 番黎先可以apply 485?Thank you
一日未出曬所有分 你都未算正式畢業
thanks由我巴同上面答我嗰位巴打,另外都想知道係乜嘢form
如果有一部分學習係境外online的話,要學校簽呢個form confirm番。

https://immi.homeaffairs.gov.au/form-listing/forms/1545.pdf

境内online的話唔使。
總之要completion letter出先可以申請,未有的話,申請600過渡下。
準備過去讀書既巴絲咩年紀多
我今年都27,讀埋書差唔多30先由頭黎過
Ching master?
係啊,再遲啲過去開始扣分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞