澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
即係點都要係香港 過左個itels分數先可以讀
係咪唔過5.5分 個邊都唔洗諗會收?

英文真係幾難搞

Thx 巴打解答
另外 唔知有冇信譽好嘅升學中介可以推薦下
佢收你都無用啦,你都聽唔明佢講乜 ielts 要攞5.5 唔難㗎,只要你肯練肯操卷。
旅游簽證兩年黎幾次咁凑足1年,但係會有風險見你旅游簽證但係一直長住會唔比入境。

睇情況。
你最少要考一次,然後有D學校可以睇差幾多分然後offer幾個至十幾個禮拜英文班,讀完先可以升上主課。
係唔係淨係讀3年Certificate 就得?
可以。

另外如果係485 / study visa dependent 可唔可以申請其他visa
例如491 189 190

可以。

又或者491/482 visa dependent 讀 tafe 仲洗唔洗申請study visa?
唔使。
哦,你咁講我專登睇左一下,原來Melbourne Polytechnic個locksmith課程已經唔收International。

https://www.melbournepolytechnic.edu.au/study/certificate-iii/locksmithing/apprenticeship/

我記得以前有2年CIII課程比international students讀。
因為我本身都想讀 搵過無路行就轉其他野算
有冇咩課程巴打推薦?
呢層緊係睇由我巴d post or facebook 推介la
如果我讀書
我女朋友同我一齊去
佢將會hold partner visa
想問可唔可以我係悉尼讀,佢去墨爾本做野?

同埋我女友幾年前做過野,算係自僱人士
但冇報稅
我地都驚遲d會俾人查到佢暪稅
想問係咪報番就冇野?
咁如果我係打算申請學生簽去讀2年master
伴侶就申請working holiday visa過黎湊夠一年同居
佢大約喺我讀梗第2年嘅時候同before佢whv到期前轉做我dependant
我申請學生簽嘅時候需要申報埋佢嗎?
由我巴好多都master起步其實好難
遲下會講tafe
巴打我見到有個Associate Degree係俾國際學生
咁果個應該冇問題?時間又岩岩好
我唔太明搵學校去報姐係點?
你講果邊讀英文?好似由我巴講,tafe見你差0.5分既話佢有英文班俾你,價錢有d貴,或者有其他私校都有呢d語言班可以報
唔係英文
你要另外報學校去拎個學生簽證<<你而句
姐係有其它要求?因為我剩係見2個requirements
ielts 同個係過左某個level
我寫得唔好
係指ielts唔夠分,tafe唔會俾coe你,咁你無coe就申請唔到student visa,如果你想去到果邊先讀英文,咁就要睇下tafe俾唔俾你上英文班,差太多分唔俾你上,咁你就要另外搵學校收你讀語文班
唔該
Pish
想問下我交左EOI 同時又報左master 要拎學簽,移民局會唔會覺得我有可疑?

如果拎到491 轉學簽會唔人會都有困難?

謝謝由巴
你係已經拎左491?
我想問有無人知
491 個visa如果批左
幾耐要first Landing?
First landing完可唔可以返香港一段時間(可能講緊一至兩年) 先再返去?
申請依樣野既過程會唔會好complicated?
唔係呀 我想同步進行 交左EOI, 但又申請學簽 會唔會比移民局reject
sor i mean 申請左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞