澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
上面巴打正解,可以申請TAFE但係無得讀plumbing/電工,依家都唔收international。

可以考慮下其他TAFE課程。
Aged Care 搞唔到移民或者485,所以唔會討論。

TAFE幼教即係出黎做 Childcare Worker/ Childcare Centre Manager。一般我原本係唔十分建議讀TAFE既幼兒教育黎辦移民,因爲據我所知畢業後就算申請到485畢業生簽證都好要搵到相關工作黎做職業評估實際上係非常困難。

但係由於最近澳洲移民局比香港人畢業後有5年簽證并且5年後轉PR會有D優惠。如果到時候無需要通過某職業既職業評估的話,其實又唔係話讀唔過。
可以,下個post可以整理下 property valuer。
感謝
巴打點睇property valuer 係澳洲嘅前景?
如果同QS比邊個會好啲?
想問香港fresh grad degree RN,移民去邊個省易D揾到工?宜家如果揀visa190有 70-75分,定係491穩陣
想問吓
有啲私立學校 Eg English School 都會開一啲Trade course/ 藍領職業課程
想問吓對比TAFE嚟講會唔會更好?
因為TAFE 喺360 小時 work placement 無promise
相反有啲學校就話會提供埋

有無話兩者嘅利弊係點?
提供埋placement唔代表有薪,只係純粹幫你搵埋,私校質素可以好差,不過勝在夠平,好多人讀私校其實未必係想讀書,只係用黎簽個學生visa留係澳洲
做咗body check 先會唔會process 得快d...
等到2046 都未有人 pick up case
巴打點睇construction management?
點睇bond university?
想問下假如攞485簽證 係perth讀master 2年 之後個3年可唔可以去三大城市工作 然後成功拎到pr?

假如唔可以嘅話 係咪意思係perth讀2年master就要係返perth做3年工作先可以攞到pr?

因為比較擔心遍遠地區比較難搵到office (例如hr同pr)
由我巴
可唔可以整一個master of occupational therapy/ Physiotherapy

因為我搵偏遠地區大學無咩biomedical engineering 呢科比我讀,所以想睇吓有邊間master of OT/PT 喺比較好
麻煩晒你
好。記低先。
想問下假如攞485簽證 係perth讀master 2年 之後個3年可唔可以去三大城市工作 然後成功拎到pr?
唔肯定,我估唔得,因爲大城市要做5年。

假如唔可以嘅話 係咪意思係perth讀2年master就要係返perth做3年工作先可以攞到pr?
唔肯定,我估可以。

以上都係本人9估,唔構成任何意見
https://www.facebook.com/AWVisa/posts/370370731023946

有寫Bond Uni既Master of Construction Mangement.
Marked.
想問吓對比TAFE嚟講會唔會更好?
唔會。
Offshore freshgrad RN 估計暫時搞唔到,因爲預計之後所有州擔保要求都要有最少2年相關工作經驗。
前景同比較唔清楚,因爲本人唔係做開或者該行業專業人士。
唔該巴打
Science可唔可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞