澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
巴打覺得白紙一張讀IT會唔會有難度
打算讀cdu嘅cyber security
本人未讀過IT唔清楚,應該都係要睇番個人情況。
Nope.
如果我香港捱多一年工作經驗再加5分overall 85分 for nsw190,大唔大機會?
20%

再留香港四年,咁八年oversea experience 可以推到去90分(因為香港高人工好多,儲錢可以)
唔知道4年後咩情況,不過就算你依家有90分都未必有NSW 190。

如果拎住485,可唔可以同時排190?
可以。人係 onshore 有相關工作的話,話唔定唔使85都有機。

點解唔考慮491?一定要一步登天?
請問係咪會建議去偏遠地區讀廚好過去city讀甜品呢?
同埋係咪廚嘅工作機會易搵啲同做到職業評估易啲?
你隱瞞咗第日俾你開始搞移民咪又係要上報返,你隱瞞分分鐘blacklist你成世唔洗移澳
甜品拎唔到485
由巴,
主要都係個最低收入轉pr果個問題la..

另外本身個anzsco code 得NSW, SA同NT有,
NT話要比d求職廣告去證明我果行有需求先會考慮批(491 190 都係) search過都冇咩 sosad

基本上得番SA491, NSW491同NSW190選擇,

咁我當然問左190大唔大機會先,如果冇ge都要死死氣行491 la...

明白現實唔到自己選擇,不過係planning stage 都想由最樂觀一步步咁退落去worst case

以希望可以做返office工為前設,491冇Sydney 冇Melbourne ,基本上所有工程firms main office 都係係曬兩大都會,加上official recession,如果去regional 我對揾office工真係比較悲觀..再者,如果真係行491 regional搵到office工,如果一直做唔倒最低工資要求而份工又claim唔倒去onshore working experience,咁我真係白做五年得個吉sosad, 期間又冇得排其他visa, 完全contribute唔倒point test之餘年齡分又開始減分...

今年更新左港人485(當然非必要都唔想行la,又要嘔幾十萬,自己都係儲得幾十sosad),如果行491倒不如讀tafe or master,485起碼可以係悉尼搵工ar,我當半價做返一年claim 1年onshore experience ,再加上人在nsw,學你話齊,咁樣重大機會nsw onshore190(compared to其他491),如果手握485可以同時排nsw190

唉屌,好迷惘
由巴,想請教一下
我今年3x歲,master 畢業,做IT(networking),做左大約8年,由engineer做到少少manager,同老婆岩岩結左婚,用左好多積蓄,未有小朋友,老婆大學畢業,香港之前做普通做文職,依家未有野做。

想問下如果技術移民,就業方面係過左去先搵工定有機會搵到工先過去?搵工點搵難唔難?要唔要有幾多資產先申請到?
睇左移民冇耐,好多野都唔知
491 無限你要做番果行
就業方面係過左去先搵工定有機會搵到工先過去?
有簽證先,無一個有work right既簽證的話你係邊都無用。

搵工點搵難唔難?
你有料就唔難。

要唔要有幾多資產先申請到?
建議你從我既Q&A post開始睇起。
www.facebook.com/AWVisa/posts/288962975831389
就咁睇其實你都考慮得七七八八,不如等10月新政策出黎再做決定。

個人覺得要行491的話真係唔好諗住一過黎就可以做本行同做 office,office除非好優秀如果唔搵錢少過真係郁手既工,另外真係捱得既話甚至可以做兩份工黎滿足收入要求。
正解,thanks。
岩啊,無必要冒險。
做ACS skill assessment 有難題我由fresh grad到而家做左十年野都係同一間公司,由fresh grad升到而家上consultant,都要自己見客同寫code

問題就係就算唔同title,但duties無變過,咁我寫job description 果時,應該點寫好用一個job description 去cover哂幾個title? 咁會唔會好hea?但如果夾硬要分開幾個job role去寫,都只係Copy and paste?

由我巴可唔可以俾小小意見我唔該哂
點解會揀呢間?
我估係公司肯出咩title比你就寫咩title is ok
同埋acs有template
唔一定要跟足但記住要有哂佢request既野
因為係regional area嘛
同埋由我巴係fb都有推過
就係因為好少人會想nt 所以我諗搞PR190會容易啲
我又唔介意係果邊長住
呢間我上佢網好似讀咩course都無列出黎
有阿
Course structure同study plan都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞