澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
職業治療190而家咩環境呀?使唔使上到95分
唔清楚,190依家無開。
Agreed。其實真係可以考慮Adelaide。
好問題,我估轉PR政策應該會提到。
畢竟澳洲都算農業立國。
過往係澳洲讀咗6年書 bachelor and master, major in accounting
你可以refer番上個post其中一位巴打分享佢係QLD regional讀同做SW既經驗。

基本上佢未畢業已經做緊placement同part-time所以一畢業就轉full-time非常方便。

但係你係NSW讀書點樣過去QLD做placement?
上年年初回流hk 做審計 但後尾香港政治環境 同香港會計行業壓力太大
想問 而家仲有冇機會返澳洲工作 申請pr. 感謝
申請過485未?未的話建議過黎讀多個master (1年都ok),然後畢業搞485畢業生簽證。
就係後悔冇申請 唔係而家有5年visa...
讀多年master 就應該冇咩可能
澳洲會計都仲慘
易攞skill assessment
點先叫有收獲
我唔知係香港做過會計對係澳洲搵會計工有無用 應該都無用 除非大公司

未做過 係澳洲讀會計出身 好難搵 因為無身份同競爭大 鬼佬firm好睇成績同語言能力
上seek睇 大部份會計工都要求最少一年 大部份2年會計經驗 正路一個岩岩畢業既人 點會有 畢完業得2年工簽(依家香港人五年) 未計你讀書個陣同畢業要打工賺生活費 所以好難入行 搵intern都好大競爭
由我巴,想問下點解唔係兩年?
如果我以前係澳洲讀過bachelor 都可以讀一年master申請485?
係㗎以前揾工好多鬼佬嘅grad position 都要一年經驗,我諗應該係仲讀緊嘅時候就有返intern

華人firm就好多都係由intern做起,睇下三個月後有冇位升你上去做part time/full time

有啲華人intern要有人介紹先有得入,因為本身間firm未必要人

香港嘅會計工作經驗相對嚟講就冇太大作用,澳洲比較傾向請有local experience 嘅人
你好由我巴

我係到讀緊書

我表哥問左朋友借$15000 想買屋
但佢地冇親人關係 銀行可能當佢問人借錢唔批按揭
所以話啲錢過落我户口先 我再過比佢 跟住寫屋企人比錢佢買屋etc 係description
會唔會對於我將來申請PR有影響
唔係細數目$15000 進出我户口 又唔係交學費
依家玩到 華人intern只係會要intern 三個月換一批無限loop 唔驚無人 見過有間2老闆加10個intern
其實啲intern好慘,分分鐘仲衰過PY實習,起碼人哋請你個機會大過你華人firm

不過你講嗰間可能本身啲客唔係話太多, 所以先可以咁玩
移唔到民係澳洲做會計無前途
老老實實,除非做local firm (which is 唔係咁容易入),如果做d華人firm的話其實一樣無咩前途。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞