澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
你如果已經收到state nomination submit 埋eoi
咁你點寫GTE
幾時 first landing 到時係 grant notice 上會寫明,一般係批簽後既8-10個月,取決於申請人幾時交既無犯罪記錄同體檢。

可以。

申請邊樣野?關於澳洲移民申請既都複雜。
呢個occupation靠現時既技術移民政策黎搞移民會好好好難。

但係如果澳洲比既香港5年簽證轉PR無職業要求/可以包括psychotherapist的話,你就可以馬上過黎讀完5年後轉PR。
上面都答左啦,移民官審student visa application唔會考慮EOI。

拎到491仲點解要轉student visa呢?491都有學費減免添,你唔會咁 on9 掛?
正解。
TAFE要花多D時間準備。因爲太多垃圾TAFE要filter out,research時間要耐好多。
因爲幾個原因:
一係大部分巴絲其實都有degree,degree讀master係往上讀所以係正路容易批,但係degree讀TAFE係往下讀移民局會有理由refuse visa application。
二係我assume audience都係香港,而想讀TAFE其實係澳洲境内辦會有把握好多,所以我先focus master先。
三係因爲master熟D,外面好多留學中介推薦垃圾TAFE黎extend visa所以其實我比較少做genuine既TAFE學生。
無需要。
可以。

搵個會計補報就ok。
巴打 我有樣野想請教

想知道 係香港行人路上踩單車 同單車無燈被罰過 正路洗唔洗申報.... 上網睇到呢句唔知算唔算traffic infringement ......
想問下 乞食文科(中文加hist)degree grad 想轉 其他科 例如你個幾篇文既nursing/social work master 會唔會唔合資格?因為大學冇讀過相關既科 定我要讀翻文科既master ?
雖然唔算咩大野 但好驚如果正常係要disclosure但一直以來都無會唔會有咩事

多謝你無條件幫我地
巴打好人一生平安
唔洗架啦

你諗得咁麻煩咩
不如小學唔記得搵老母簽名都declare上去?
Diu笑左
唔使。
唔會,最多要讀多個半年既diploma之類過渡課程。

咁for一個完全無background既花多半年時間都合理。
所以當無事發生過 一直到遲下有189都唔洗申報
如果係criminal record咪填囉

你咁撚白痴,黎到真係影9衰香港人
由我巴覺得未來半年開放485offshore申請既機會大唔大?
想問下澳洲會唔會請海外做過社工一年既非本地人?(如已登記AASW member)

歡迎知道既巴打加我tg答 因為我tg加唔到人
@ifursry
我喺澳洲UG science讀左一半,建唔建議PG讀physio,定係nursing 會好啲
我查過我嗰科應該meet到大部份Uni Master of physio 既prerequisites
宜家喺大城市,想去regional area搏佢移民容易啲同快啲
應該樂觀。
唔需要人身攻擊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞