澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
兩個都ok,睇自己興趣。
Ching有冇八過chiro移民同就業行程如何,無得喺醫院做會唔會對揾工有影響,更加難之類 我見Macquarie Uni有個3年既chiro PG有少少興趣
由我巴,你有冇TG?
如果有既話,我俾我tg你,想問你少少野
頭post 有寫
係喎,thank you
多謝你既回答先🙏🏻
我意思係first Landing 之後如果申請返香港一段長時間(可能一兩年) 當局會唔會批得好緊?甚至返返黎香港後唔畀我再返澳洲呢?
想問一下香港大學讀 engine ,有可能移民澳洲嗎?
multiple entry as far as I know.但係你sure 你有時間番去搵到工重要3年 annual income over 53900?
如果你係想獨立技術移民189/190,自己上移民局計下自己個分有無90分
Stay 3年係咪要連續計?
同埋491 係TR黎? 咁如果果邊生小朋友洗唔洗錢?
同埋係咪first landing左就開始確認TR身份?
P. S. 我RN黎 我諗易少少搵工掛
想問下西澳mining 呢行呢行要唔要移民,見佢好大產業

Engine想過去讀master
巴打
想問下證明de facto關係方面 除左living together係必要,仲有邊個元素比較睇重?
睇過官方份文件要係finance household social commitment 方面證明,但我同另一半係finance social方面無乜evidences 咁會有幾大影響?

同埋啲evidence eg bank statement 洗唔洗certified true?

謝謝
1. 請問讀完computer science master 2年 再報professional year, 係咪要再做多一年野先可以做評估? 定讀完PY就評估?

2. 如果搵到工係咪唔讀好d?

3. PY其實伏唔伏(除左加5分)?

thanks!!!
好似唔洗consecutive years
491 is TR , 有medicare 不過詳情等其他巴打解答
同埋TR 生仔 佢唔會有citizenship, only tr status
本身讀bba, 想過去果邊讀ICT master, 有無邊U有conversion/唔限IT backgroud 可以apply?
我同女朋友就所有Bills落兩個人名,一齊住。 銀行有joint account。再係澳洲簽左張de facto既cert。然後出街一班fd多d影下相
我同條女都係anti social 單純搞學簽同485其實唔洗整cert 之前就咁print曬call record/戲飛/信/ 合照/love story/ bank statement證明平時有用開個account就搞掂
都係既,個love story都幾緊要。不過因為我地不嬲係到同居,好多嘢好容易搞到。
記住keep起所有信 咩都keep 之前無留意到申請個陣好呢咁hea rent contract都記住要留
證明你地有一齊生活既證明 愈多愈好 例如一齊去旅行既機票/ Easter show e-ticket 等等
呀師兄你做下功課好喎
巴打唔該我想問呢
1)請問你知唔知 476visa processing time大約幾耐?
我見上網有人話幾個月但今年申請個啲要一年

2)唔該想問 491 visa係咪一定要你係澳洲做related field嘅野先可以申請?
-我見佢又要對code又盛 又唔同洲份要求嘅做野年數唔同
eg. Canberra 3M only but WA need 1 year

3)同埋想問問關於西澳佢依家close左491同190 係咪因為疫情冇開到
同問PY要一萬5蚊澳紙仲要no pay internship
Py除左拎5分 基本上係無用

Py 一萬五澳紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞