澳洲移民 你問我答 (15)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
Thanks a lot
巴打
我係RN想申請190+491 visa
我想請問接住落嚟嘅流程係咪咁
我已經申請咗AHPRA+ ANMAC assessment
等佢地批哂-> 入EOI-> 申請190/491 nomination -> 入190/491 visa -> 等visa grant

個順序係咁嗎?
Push
由巴 又係我

請問如果我想係偏遠地區讀master加做野,之後申請PR,咁以下途徑係咪正確?

申請500讀2年書->申請485->中間好彩地搵到僱主擔保就申請491->夾埋做左3年野就可以申請191?

咁如果搵唔到僱主擔保,咁係咪485之後直接申請190?

謝謝
點解移民局個網講野咁間接、咁陰啲陰啲

Seekvisa.com直接清晰,但信唔信得過?

Thanks
191 係俾 fulfilled requirement 嘅 491

點解咁講
借acc問

係香港讀英國degree
張cert淨係得間英國degree logo 但transcript 上面有寫個teaching venue係香港其中一間u
學歷會係當英國定香港?

同埋如果想轉field去讀另一科bachelor
apply visa個陣係咪要寫信解釋
英國,但係移民黎講學歷係英國定香港無分別。

要簡單寫一寫。
因爲seekvisa係做你生意賺你錢戈個,但係移民局唔係。
唔該由我巴

想過去讀書 但見英國同香港個requirement好似有啲唔同
RN仔想轉牌請賜教
想問下巴打如果英文一般,應該考PTE定OET會易D過到關?(當年UE拎D, 細分listening B, reading C, writing D, oral E)
如果齊文件拎到牌,要唔要喺澳洲做野先續到牌?
而家係咪基本上好難拎到189? 如果我目標係adelaide/perth既話apply 190會唔會易d? 而家計分大概75分左右
190個state nomination係要apply左approve埋先再apply 190 visa定係點?因為好多教學文都係教189 visa
唔該晒
諗緊好唔好apply左個牌先,但英文試真係令人卻步,始終放低支筆太耐
喺澳洲Visa個官網睇到
485有分Graduate Work Stream
Post-study Work Stream
1.想請教下讀書係唔係一定要讀Master課程?
2.就讀課程係咪一定要比原有學歷高?(香港係幼教degree)
3.我可唔可以讀Diploma course?(兩年.幼教/special ) ,然後行485 graduate work stream?
4.根據澳洲政府最新嘅Offer 係咪我拎住485澳洲讀完書兩年,跟住做嘢五年就可以有PR,係咪唔需要轉其他Visa?
5.伴侶每週工作時數可以有幾多?
唔該由我巴🙏🏻
巴打我u grad但想轉field,請問如果去讀多個bachelor 得唔得?
可以。
1 For 485 purpose,Master就讀咩都可以 (2年課程就ok),但係你想讀TAFE的話就必須讀係MLTSSL上職業既課程;

2 唔係一定,但係如果高讀低的話要justify點解要降level讀;

3 可以試下;

4 唔清楚是否5年之後可以無條件轉PR,policy未落實;

5 TAFE學生既配偶可以每2個禮拜做40個鐘;Master學生既配偶無工作時數限制。
如果齊文件拎到牌,要唔要喺澳洲做野先續到牌?
要。

190個state nomination係要apply左approve埋先再apply 190 visa定係點?
是的。

諗緊好唔好apply左個牌先,但英文試真係令人卻步,始終放低支筆太耐
唔想考英文就唔好考慮移民了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞