[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
用割據要諗定之後主要用咩陣
當初玩正始劉禪我三個強化方圓,場場方圓算數
除非有強化三軍嘅人用,不過通常霸好多位
我都爆機一刻都係
文鴦 鋒5
另外兩人魚4+4
冇樣陣係10
其他0
勁慘
晚期好似冇人魚5?
晚期得趙雲 張遼有5 ,朱桓 丁奉有4
咁都捉唔到人係咩玩法...

fix左小小野 所以重po 主要係加強番兵聖個個性為25%buff
增加左新春秋戰國古武, 相性 親愛 平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法 (新戰法戰場出圖會係妙才連射之類但唔影嚮效果)
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守
虎豹騎 解煩軍等
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等
呂蒙就麻煩D要自己手動用van改個性 未讀書前 改走膽力(查完書唔知邊度來) 換 規律 讀書後用心戰換走潛在
平均角色與勢力能力差距 主要補完一D歷史上有作為而無被加入的個性
新古武人物如下 (壽命自己調整 最好跟史實)
嬴疾
狐偃
公孫洐
田章
淳于髡
申不害
惠施
田盼
司馬錯
范蠡(313
西施
文種
彭越(311
陳慶之(311
楊大眼(311
鄭成功(311
衛青
伍員
孫武
高長恭(311
斛律光
李廣
龍且
范雎
秦瓊311
尉遲恭311
李績311
趙奢
商鞅
陳平
秦良玉311
張俊
韓世忠313
劉光世
梁紅玉313
等等
使用方法
https://drive.google.com/file/d/1jZPIe-e0hUT4yTnGu2LJm4TvPuooWbp6/view?usp=sharing
解壓後
1.將add_face file放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face file
(請先備份)(如果沒有此file請使用一次官方cg編輯器
2.將fixdata.s14 放入(program file\steam\steamapps\common\romance_of_the_three_kingdom_14\0010_TC) 內取代fixdata.s14
3. 將editdataTC.s14 及 edithpdataTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
4.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

===========

三國人物 有金如下
張合 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈文和 鄧艾 夏侯 鐘會
劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙云 法正 姜維 諸葛 龐統
孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧陸抗
皇甫 呂布 張角 董卓 華雄

還有如要玩 英雄集結請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠同對黃忠一人生效及過強 同埋宿將都要換成英雄集結版 因為佢地用同一套邏輯

仲有就係唔就得講 真係唔好玩手動(因為有勁人手動太op)  如果真係要玩記得set戰法為小 區域效果為標準 (必要)
圍住唔一定代表捉到 三國志12比人圍就好易討死 雙相太易玩
秋風五
趙雲張遼早已歸西
203已搵到張春華

唔怕 有古武
唔好玩
我次次唔用鼓舞,包括原裝果D

唔鍾意穿越

寧願整多幾隻被遺忘的當代渣人如李遺李球
得兩格戰鬥

有得buff晒成行個啲人好勁 但係好少
某D劇本玩三國人物係好玩既 咩漢室忠臣果堆
但玩得多玩來玩去都係果D人真係會悶死 所以官方先出古武 最緊要係識用van改番佢地個壽命 跟番史實就最好登場年齡同壽命
btw緊係要sell下我整既版本啦有新金個性
https://drive.google.com/file/d/1jZPIe-e0hUT4yTnGu2LJm4TvPuooWbp6/view?usp=drivesdk
其實啲城市點樣會升上去?(大升巨)

仲有想問埋點解有啲城嘅府明明有成二百格 但係啲收入都係少過某啲城嘅一百格府?
好唔好玩 好睇你係咪玩開9同11
我覺得暫時都ok不過D ai都係咁弱雞叫算係叻左 但都唔叫勁
我希望出究極ai會有新突破
1) 睇周圍府lv同治安上90
2) lv同埋唔同地域唔同收入問題
但係禮教有成堆學者喎 升得超快
Thx 巴打

其實我覺得11最大問題係啲關同城太易比人打爆 兩三隊弓兵一個衝車已經爆 開戰法仲要唔會反擊 今集有幾次都係去到城下先比人打死 玩11嘅話去到城下面係咁火矢 火計 就屈晒

Btw 有冇人係鍾意10
係呀 311 太易玩
今集攻城好難攻守到但攻唔到 人材唔夠
10 我都玩過 角色扮演來講係三國志系列見頂 但就玩落因為D人個個都無咩特有技能所以變相唔夠特色咁咪
313 我無玩過但知道 313有固有技能係進步左 但無耐戰鬥好垃圾
等啲人嚟到城下 跟住揾隊錐行兜後面已經搞掂

如果啲電腦都識咁樣守嘅話就勁難玩 雖然我覺得而家都ok難玩玩咗冇幾耐
張春華好似係洛陽
你直接過黃河跳過虎牢關?
係呀 所以可能究極ai會咁諗
因為制作人講過想比驚喜玩家
同埋我真心想佢出season2因為隻game底子其實唔差
冇呀,晉陽下面(但河北)有四個郡(平陽,野王,安邑,蒲阪港)係冇人霸架嘛

霸咗曹操都唔會渡河去打你咁鳩,因為我可由壺關直出打柒佢
310我最記得響成都門外等劉阿斗出門
佢一出門就挑佢老母臭再搶哂佢D寶物
勁9,皇帝出門都冇御林罕榜住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞