[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
換晒成個打法去啦
鋒矢喺城外第三格ready
兵器貼牆一左一右放隊方圓

打仗低武力唔緊要
武力只會影響單挑同戰法
鋒矢真係唔識用寧願用弱將魚陣都唔用強將鋒矢
咁攻兵定破城

攻兵用唔用井蘭?

投石得常林,高幹就一係投石,但你又提議用方圓,但我得高幹一人識方圓,咁佢方圓就不能同時投石,投石又不能同時方圓,全部出兵器我怕佢出城打柒我

同埋三格外的鋒陣幾時衝,點解一開始唔貼門?因為行埋第二格時會比人射L又冇得攻人,貼門唔轟唔會更好咩?
簡單講係兵器左右用盾兵保護
冇方圓咪退而求其次用U陣/魚陣囉
三格外後排打手唔係用嚟攻城
係戒備對面開城門打人既時候可以保護兵器
所以打手其實都唔一定係要鋒矢
用弓手/魚陣都可以

小勢力玩既係靈活運用唔同陣形個性
天下武功無堅不催唯快不破
活用到戰法同斷糧既話根本唔洗防守
高攻清怪快先緊要
河北 袁譚唔識玩
手下一堆弱將攻又唔係
劉備無耐就被曹操吸引埋
唔識破局
河北 袁譚唔識玩
手下一堆弱將攻又唔係
劉備無耐就被曹操吸
唔識破局
點解忠誠100既呂布都會自立
我一捉到佢就斬
我做將100 忠都比劉備捉走啦
我發現原來太學都幾勁
我main 太學

睇住堆七十幾統率嘅武將升到八十幾好有成功感
衝車以外可以點升統率
三顧前,劉備錐行不斷斷人糧道,然後靠關張圍班兵,捱到三顧。

三顧後好似會有甘寧用,我試過幾次都有,然後關張甘寧打襄陽。之後係育陽、舞陰起石兵,咁就曹兵幾多黎都死。好彩地降左張郃、賈文和。
之後荊裂,諗計打汝南。先引汝南人黎新野舞陰山道坑殺,我打到降左于禁。
取汝南後養一陣兵,等許都繼續起兵黎打新野,當佢許都一起大兵(通常係夏侯惇,俾我殺左),許都空虛,關張諸葛出攻許都。新野留子龍守。
搞掂左許都基本個劇本已完,用諸葛+關羽戰法約合共 15000兵,係尉氏縣等曹兵黎攻,先用諸葛整暈班兵,後用軍神殺佢地。陳留所有兵、鄴城、濮陽、長安等地補去陳留既兵盡數坑殺,我估殺左 100000兵左右,然後輕鬆入陳留。俘虜好多人,包括司馬仲達,不過佢唔肯降,俾佢走甩左。

之後點打都可以了。
就咁帶兵同人打就會升
甘寧唔係打襄陽
甘寧用嚟搶江陵
三顧用一騎係咁屈曹操大將 捉完斬左佢 斬下斬下就贏到
諸葛趙雲兩招群暈夠玩啦
唔斬頭都夠做
因為我唔玩手動一騎真係好撚勁 次次都贏
有咩方法可以令雁行拉到個距離 一比人埋身打就收皮
擺隊方圓喺中間
只能自己預計位置
我想問而家電腦係咪會斬玩家將?你地有無試過比電腦斬?
我打左咁耐係比電腦斬過君主1次
好想玩D出season2 最好可以連線求下你啦 光榮 整左最多年年新代都買你同唔叫暗恥誠心許願
成日比人兜側面但係太早再擺後一格又打少好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞