[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
放假得閒玩game 宜家買唔買得過

合作劇本

Fami通專訪 同之前個生放情報差唔多
不過最後個頁有講埋追加新戰法
三尖應該係紀靈 但破竹之勢係who
破竹係杜預 成語出自佢
買唔過 等12月10日我地幫你出食評到時有優惠先決定
明顯係社長想出來滾錢 拍板叫製作人出
吳同孫有咩分別
孫係孫堅孫策周瑜 吳係孫權
係喎 唔記得左

希望羊祜陸抗都有新戰法
近排心癢又開反出黎玩
真心想佢快出2
依家upgrade左部機,好爽
我唔係話紀靈唔勁

但輪勁輪張綉都未有耐到佢
羊祜新戰法“咪當羊祜”?
羊祜:我不是羊牯
奧夫雷沙武力得95?

至少97啦
威加至少要搞搞個外交系統同策略系統,外交淨係狂送錢之後同盟,同盟又無得續期,會唔會太簡化;策略偽報補兵混亂果D 應該消耗行動點而唔係係提案random出啦
無得續期真係

如果可以早1個月派人去傾就好
已經更新左我整既mode
https://drive.google.com/file/d/1jZPIe-e0hUT4yTnGu2LJm4TvPuooWbp6/view?usp=sharing
解壓後
1.將add_face file放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face file
(請先備份)
2.將fixdata.s14 放入(program file\steam\steamapps\common\romance_of_the_three_kingdom_14\0010_TC) 內取代fixdata.s14
3. 將editdataTC.s14 及 edithpdataTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
4.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

===========

三國人物 有金如下
張合 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈文和 鄧艾 夏侯 鐘會
劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙云 法正 姜維 諸葛 龐統
孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧
陸抗
皇甫 呂布 張角 董卓 華雄

還有如要玩 英雄集結請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠同對黃忠一人生效及過強 同埋宿將都要換成英雄集結版

仲有就係唔就得講 真係唔好玩手動 如果真係要玩記得set戰法為小 區域效果為標準 (必要)
銀英劇本
兩友都冇麾下,要遂個遂個加
咁鬼麻煩
都未出
無睇過真係唔知邊個打邊個
有得續期太屈
我覺得冇得續期係光榮嘅平衡
同你咫尺之間嘅大勢力冇得再靠外交hold住,佢十幾日就可以侵略你領土,但你要成個月先可以同佢和談

不過外交關係真係要進步吓,咁多年都係完全浮動計分
好似P社咁逐項加分制,送錢嘅友好有上限,你佔左佢de jure嘅地又會扣(三國咪用同一郡縣),唔同文化又扣(三國咪相性),有世仇,有人德會另外加分
俾返啲外交型好似簡雍可以突破上限提升好感,或者唔夠好感都可以結盟,等文官有啲嘢做
馬騰打完漢中張魯又喺漢中獨立
升呢打人整武器起嘢種嘢,各個要素合埋係好玩
唯一不足同係發大左之後冇乜嘢做,唔會話據點越強遇強,主動撩交打,俾你破左城都冇乜互動

睇佢Twitter,好似佢第二集依然係one man band
有排等
關飛厭惡呂布但劉備唔係
如果我登到皇縮既話會唔會登到關張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞