[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
豬割家一樣

得豬割尚豬割瞻叫做武好少少,並他都係溺仔
暗恥係蜀吹呢樣嘢都講咗好多年
睇金個性都睇得出
蜀:皇縮 龍鳳 五虎
魏:曹操 郭嘉 司馬
吳:十萬 周瑜 陸遜

比例係8:3:3?
btw 十萬直頭要除名 佢憑咩同共他人同rank

如果用蜀個準則計既話起碼都咁啦
蜀:皇縮 龍鳳 五虎
魏:曹操 郭嘉 司馬 興奮 荀彧 曹仁 張遼
吳:孫堅 孫策 周瑜 陸遜 甘寧 (黃蓋?)
冇玩過真38?
夏候惇單挑殺咗關羽
真38垃圾冇玩
常敗將軍名氣係大
但戰功好似差啲
司馬真心麻煩 一開始韓遂董卓都會搞你D府 何進會搞你潼關 我玩個陣死守大約一年 之後馬騰韓遂董卓會三個大亂鬥 等機會偷雞 潼關基本上兩個3000 方圓點都守到 總之唔好硬碰 淨係攞司馬懿斷糧
仲有夏候淵死都係曹操足緊好大盤棋去殺關羽 諸葛亮都唔夠佢嚟
于禁投降係為咗食哂關羽啲糧
我玩個陣二公子比華雄單挑打死左我要重開 點都唔好硬碰 董卓出兵搞你就等佢去到郿個陣 靠司馬懿用上面個森林斷佢糧
收到董卓華雄基本上可以平定西北 睇個人能力我控兵運糧差 我收復西北我先派司馬一家打洛陽 馬超董卓華雄打益州

明明鋒矢攻防相加有63 魚鱗就得60
但打起上嚟可以係鋒矢唔夠打魚鱗打得贏
Ps : 所以外在因素(政策鄰接連攜etc)全部一樣
黃蓋始終係差啲有嘅話點都係呂蒙 (周泰?)

同埋我覺得鄧艾鐘會姜維都要有

Btw pk 係咪話咗唔會有金色?
我覺得馬超黃忠有啲尷尬
蜀既武將嚟講關張趙有金好合理
但馬黃都有 咁魏吳好多將都值得有金
所以其實與其派金不如cut金

如果鐘會都有 咁係咪司馬昭都要有
係後期啲人廢先顯得佢地幾個勁啫
其實你啱 有金個啲人唔係全部同lv

但係如果cut咗嘅話就冇咁好玩 多啲人有個感覺好啲

鍾會嚟講係私心 但係呂蒙鄧艾姜維覺得應該要有 一個滅蜀一個搶荊州一個就北伐
三國志同無雙係唔同team
但都係暗榮
原來雁行同魚一樣攻
睇武力嚟講馬超有金都好正常
典韋連個一騎都冇
其實暗榮係根據三國志同三國演義去俾
我哋只用三國志去睇先會覺得曹魏值得多啲人有金
但吳就不了
全部人整個山越就得
除咗孫堅孫策甘寧陸抗
嗰啲咩朱然頂盡都係跟王平同level
今集典韋同許緒淪為保鑣
只有打啲有高武力武將嘅勢力時候
出3000兵擺最後面,只係要佢嘅個性
馬超就同意有金
假假哋前期打到曹老闆差啲頂唔順
孫吳=扮工專家
搞到自己就出盡力
冇計 啲將領根本就唔想打上去

係孫權次次都要親征 征得咁多次輸咁多次

講真吳 除咗孫策周瑜陸遜呂蒙應該有之外 甘寧孫堅都可以有嘅

孫權其實就焗住比佢 話晒三國鼎立其中一個君主
呢個表好似舊表來
好似舊表黎 呢加係game直接睇到攻防比率

我自己用法係鋒矢圍住轉個圈斷佢糧再打
魚鱗就無腦硬A
孫吳未即係聯合國兵權係將軍到 人材就四大族控制住個上流
成世人都係打山越 平山越

真係抵暗榮黑鳩佢
咁個性唔一定淨係得打仗㗎嘛
十萬帶兵咁撚柒都有金 笑死人咩

目前啲金個性都係打仗用
唯一唔係打仗嘅應該係萊莎個煉金
但完全唔係三國嘅人
可惜十萬睇落唔太啱煉金個性

跟個表 魚鱗攻30防30 鋒矢攻45防18
用魚鱗嚟計數:
防 707/30*18=424.2
攻 706/30*45=1059
攻防都同鋒矢match得返 (±1)
所以起碼個表魚:鋒個比例係啱既

咁問題就嚟喇 點解有時會出現鋒矢唔夠打
SL一樣情況淨係改用魚鱗又打得過呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞