[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
有無人知 用官方新頭像編輯既武將出技既時候唔係半身像係咪bug
有冇人試過急襲得傷害,混亂唔到敵人
對家袁譚4000兵打我蹋頓1000兵一樣陣形
部隊攻軍防禦同武將統武智都比對家高
鄰接地區5vs0 基本上兵力以外都勁過對方
我手動紅圈急襲佢 傷大概500兵,一日混亂都冇

想知係bug定有咩因素喺埋入面令到狀態異常發動唔到
玩難既三顧茅廁做劉備不停俾曹操車輪戰
同孫權同盟24個月期間向下開發左幾座城但一完同盟就俾孫權打
有冇巴打識打
開到荊州分裂同皇縮入蜀兩個事件會易好多
想開到事件既話起手要拎上庸幫張魯守曹操
一開波新野好窮 最好同劉表鬥快搶永安
搶唔到永安都拎佢襄陽兩個府先
荊州分裂前一兩旬出定兵去襄陽
一分裂就開佢波 呢個位要注意糧道
同時間江夏狗衝江陵 比曹操執到江陵你又要打多個城
統一荊北之後主力打荊南四小強
正常嚟講曹操應該打唔爆陽平關
張魯要亡最大機會係輸子午谷
跟住上面流程打正正路路應該入到蜀
其實你頂得住新野絞肉機的話孫十萬應該唔係咩大問題
我嗰時大致上係咁打既 細節就唔講喇
再講就長撚到tldr
一開始俾曹操閘住左搶唔到上庸分裂後我打左襄陽 但江陵同永安俾孫權搶左
武陵,零陵,桂陽都有搶到 但一搶完就岩岩好完同盟
孫權即刻打我襄陽,武陵
襄陽都仲可以守 但下邊岩岩搶唔夠實力
上面新野,江夏又俾曹操車輪打得好辛苦
上庸你有趙雲基本上實搶到
趙雲鋒矢直屌上庸唔洗兜路
正常情況曹操起手就會一隊鋒矢過去
雖然你新野出發會遠過佢宛城出發
但係正正因為你慢過佢 咁你就會斷咗佢糧
佢無啦啦罰企10日 咁你實快過佢到終點啦
不過一定要用趙雲 唔好貪快用皇叔
因為呢個過程你都會比曹操另一隊斷糧
得趙雲可以用個性頂得住唔洗罰企

江夏方面你要幫十萬守盧江
佢一失盧江你江夏就直面曹操
可能因為十萬拎住盧江有得去合肥送頭
所以我冇比佢拮過羅友

其實江陵要守亦都唔難
佢長沙出兵你咪武陵斷佢糧
柴桑出兵咪江夏斷糧
1000兵解決既事
我打個時唔打上庸 比張魯自生自滅 開唔開到入蜀冇關係
新野頂住佢四座城 襄陽又唔知點解電腦好少用上庸攻 所以比電腦理 盧江你唔理都得因為佢會成為新一代絞肉機煩係煩在佢會搶江夏最東個府 你唔想佢搶你呢個府你就搶左佢個西邊個府先 起碼拉遠個前線
荊南四城 如果你同個煩撚士x熟就比電腦 睇你想入邊度 永安最好佔 唔佔都得 不過劉璋會係咁煩住要個夷陵定咩
入蜀一定易因為唔會有曹操係上面等你同佢多人運動 入江東就一定預多人運動 入蜀煩係江州到 我係個到死左幾十萬人都有 係個隱藏絞肉機
利申唔開入蜀因為唔想再減輕左個難度
琴晚最後出左上庸 因為唔夠糧向上打
我試下開唔開到入蜀或者攻永安
我家下守曹操捉到既登庸唔到就即斬前後斬左近十個 諗住斬到佢冇人為止
武力差過高?因為我知智力差過高就算有出混亂技都唔會中
我都係覺得D ai好廢 成日出幾隻幾隻送頭 一有神將神機即end game
同埋好似更新左之後咁易儲到錢同糧
天水主要係方便食埋長安
天水都係啲窮城,需要玩家玩物流玩得好
要砌好條運輸線雲南-建寧-成都-梓潼-漢中-天水,係建寧去成都耐到喊。江州我就係當永安糧倉
主要係成都梓潼漢中一定要留一個搬運個性做物流
不過我當初係試嘢,load咗一次save,派人出5000鋒矢企喺邊境附近。
等安定運輸隊一運錢糧去武威時就突襲搶錢搶糧
輕鬆捱過冇資源時間,之後就反攻長安
我武將統武智都高過佢
出到?
正路上庸守將都廢啲
拎到上庸既話可以瘋狂出路口釣魚
捉將都捉到你手軟
點解我冇呢個Add_face file既?
醒起講多樣
我之前打嗰陣突然發現馬騰唔夠曹操打
即刻狗衝武關長安 一升大將軍已經可以勸佢降
比曹操食咗佢啲人就㗰晒
你無係因為你無用過光榮頭像編輯系統 我個zip有 直接放add_face入去就得 唔洗取代

有冇巴打想挑戰
我係北閥條路捉左姜維
打上庸果陣斬左司馬2
宜家漢中守佢長安更水10萬兵 諗住永安出兵打上去
更新左軍團接近冇用.....

我玩呂布個劇本

自己控制由北海打入平原,南面整左個軍團防紅軍

點知佢居然派文官打盧江係咁送人頭

明明之前都未弱智到咁
明明係最後一座城,點解打爆咗捉唔晒入面啲人?

玩正始之變劉禪,攻陷宛諗住搶司馬懿,睇住AI冇出征,全部人喺晒入面,打爆咗剩係捉到司馬師同另外一個雜魚,撳情報睇其他人竟然走咗去長安在野,有冇辦法確保捉得晒

同埋上級難度係咪會加快糧食消耗?之前玩開中級,今次轉上級感覺快咗,成日冇糧
有冇辦法確保捉得晒
你搵邊個做篤篤
太原雪齊

之前其他劇本用過幾次,啲行為都穩陣合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞