[PC/PS4] 三國志14 (11)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
幻術 藤甲
有AI sim
中途揀返人玩都不遠了
用返反骨勢力
終於又到更新日了
即刻改哂啲撚屌禮教割據做霸道

幹!睪幹嗰手牌(計埋在野)仲勁話猿痰!
咁咪好無聊 得我道王道霸道
而家等van大更新再放update上來
經過我多日既閱讀同思考 我已經整好左戰國名將 特別係秦 趙 魏 齊 呢幾個國家人材比較多同勁 楚國就整整下無整 因為太少事蹟廢事整 同埋東周列國志無咁出名既原因係基本上全部人物個樣 身材都無任何描寫 希望大家玩得開心
秦國因為史料好多 所以佢D人物真係好撚多 所以咩甘茂果D唔整 如果唔係太屈成個秦國
增加左新春秋古武,fix 官方三國人物 個性 能力 親愛 厭惡 平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法 (新戰法戰場出圖會係妙才連射之類但唔影嚮效果)
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守
虎豹騎 解煩軍等
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等
呂蒙就麻煩D要自己手動改個性 未讀書前 改走膽力換 規律 讀書後用心戰換走潛在
平均角色與勢力能力差距 主要補完一D歷史上有作為而無被加入的個性
新古武人物如下 (壽命自己調整 最好跟史實)
嬴疾
狐偃
公孫洐
田章
淳于髡
申不害
惠施
田盼
司馬錯
范蠡(313
西施
文種
彭越(311
陳慶之(311
楊大眼(311
鄭成功(311
衛青
伍員
孫武
高長恭(311
斛律光
李廣
龍且
范雎
秦瓊311
尉遲恭311
李績311
趙奢
商鞅
陳平
秦良玉311
張俊
韓世忠
劉光世
梁紅玉
等等
使用方法
https://drive.google.com/file/d/1jZPIe-e0hUT4yTnGu2LJm4TvPuooWbp6/view?usp=sharing
解壓後
1.將add_face file放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face file
(請先備份)
2.將fixdata.s14 放入(program file\steam\steamapps\common\romance_of_the_three_kingdom_14\0010_TC) 內取代fixdata.s14
3. 將editdataTC.s14 及 edithpdataTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
4.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

===========
三國人物 有金如下
張合 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈文和 鄧艾 夏侯 鐘會
劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙云 法正 姜維 諸葛 龐統
孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧
陸抗
皇甫 呂布 張角 董卓 華雄

還有如要玩 英雄集結請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠同對黃忠一人生效及過強 同埋宿將都要換成英雄集結版

仲有就係唔就得講 真係唔好玩手動 如果真係要玩記得set戰法為小 區域效果為標準 (必要)
=======
以下係整左而又戰國比較主力既人物
秦國

齊國

趙國

今次更新淨係改左好小野 睇來已經更新到無咩野整 期待究極難度同season2 ai能力上升
更新完ai 勁左好多,以前ai淨係識衝,而家會分析形勢不對會走,而家曹老闆幾個地都5,6萬好難打
下 但係更新表格無提過fix ai喎真定假 係咪錯覺?
玩袁尚冇開事件曹老闆得一次打我,跟著劉備馬騰比佢ko哂,係濮陽同陳留有5,6萬,想上岸打濮陽比佢截擊,水軍又唔夠佢打
更新完都唔想玩新劇本
玩我個版本囉
點解
袁尚=官渡幾年後 不過多左高干 屌得細力啲
屌佢老母合淝除左新事件同漢中爭奪戰真係零分別

我是沒有百智不能的懦夫
有人整咗嚴敬

出師表 蜀 超級要破局應該要點打?出天水定出長安好

2邊加埋都6萬兵好難殺出去
定要一開局就要打出天水
出天水有幾難 難在冇糧 有孔明 又可以用趙雲 睇你攞佢黎攻定誘敵 誘敵最好就比攻長安個邊出左陳倉/郿 天水通常會出幾隊去幫拖跟住就打到天水
我見九成人出師表都係北伐
但感覺上好似出上庸會比較易
因為攻完天水 通常長安就好少騷擾興勢西邊個府 好似
同埋上庸好似窮過天水?
赤岸唔要都罷啦 窮撚過閪
邊個城窮啲要check返
但如果攻完要守既話
上庸點都易守啲 得東邊一條路要守
但天水就要東守長安 北守安定武威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞