[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
I know

I am 屯門牛
荃灣大埔半個鐘都唔洗到中灣啦
basic rate NI 12%呀
樓主話45-60分鐘去central 地方

之前去London 玩一千蚊晚Airbnb 以為係間好靚既 apartment,點知只係間房
南亞人黑人多嘅地方肯定就差啲 統計上普遍學歷&收入較低。

https://www.streetcheck.co.uk/
呢個網可以幫你大概睇到個area嘅人種/學歷分佈
可以
我同老婆使費同樓豬差不多
我之前住London zone 2
之前租樓1 bedroom flat租左2年,使費如下
住£1386唔包bills,每月bills要比council tax 110鎊+水費每月20+電費每月平均30+heating每月平均30左右+上網每月30
總數1600鎊左右2個人分
食我地2個人差唔多都係每月£400-500,一星期7日可能煮4-5日,一日外賣,一日放假出街食
行£250左右,我地每人都買月票,大概120幾鎊1個人
衣著我地都唔算多買野,唔計呢條數了
有國際牌 係咪可以空降係英國揸車
清,你上面全部港紙?
想知平均人工
2000鎊一個月生活費

巴打做咩搵幾多到??
係搭車同比稅貴囉 香港遠極都好難兩三千車費 仲要佢地地鐵火車會無端端delay or cut左 另外有時遠搭車真係唔係問題 係遠既多數冶安唔太好 成日都有入屋爆格 斬人 同有槍殺 上一兩個星期reading先斬死三件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞