[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
提提手足其實Man 都好少工作機會... 要有一定工作機會英國得倫敦有比較多選擇..

住遠啲租金咪平好多囉, 唔洗一定住市中心的, 雖然物價高少少但人工都係高二線城市一截的
做下research先啦,Man樓價幾年前一早過咗百萬大關啦,幾十萬你比個首期就得。。

喺英國搵工始終得倫敦有最多選擇,如果㨂Man同Bmh嘅人遇咗有份藍領比你做都偷笑。。(你本身好專業好專業例外)
ASDA 係窮人恩物
Dominos two for Tuesday
但每日搭車返工會唔會好貴?
我反而想知無技工之類牌嘅
係香港又係做文職
除左英文正常讀寫講無問題
識其他語言仲有無幫助 例如日文
定都係睇實際學歷同技能多
如果唔係都要做sales或staff去儲經驗?
不嬲都有班人好天真好傻
覺得外國一定生活美滿
自己係香港生活得差
係社會嘅問題
當然香港係有佢嘅問題啦
但呢班人從來都唔認為自己都有問題

唔係放負
我都有BNO
我都會安排仔女去外國讀書

只係唔似D 天真傻仔咁
覺得去左外國就乜問題都無哂
其實邊到都有佢嘅問題,香港最主要係政府亂9咁嚟,亦唔係大家控制到嘅嘢,但去到外國,某程度上可以掌控到嘅係會大啲,好多人或者可以搵返興趣中嘅工作都可以夠生活已經唔錯
如果腸胃炎,可以點睇醫生

最怕呢個常規病 生不如死咁
我聽過住Holborn
大英博物館附近
500-600呎都係HKD8000
係咪佢吹水?
你Zone 3都好貴下
同香港九龍市區樓同價咁濟
之前去倫敦見的最多係馬莎
其實馬莎野算唔算平?
我見連餅乾都£4-5
我自己好鍾意行街shopping,我想問下如果由你嗰邊去啲名店區遠唔遠
推 一國兩制已死
多條戰線要人
香港自治法案 retweet國際線
35+ 黃色經濟圈 快閃文宣
BNO 5+1 提取強積金 特區免簽地位
Manchester Deansgate ,最頂尖全新豪宅大廈二房二百五萬港紙超跳https://youtu.be/GbKuU61K8Bo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞