[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
比個參考大家,我同老婆兩三年前過左倫敦生活,一家兩口。我唔代表你,你住慣豪宅大富大貴既可以出返去。

住:
一房一廳 zone3,大約400呎到我估(租樓依到唔係間間有講明幾大,經agent就可能有提供,我直接搵業主租所以無寫),月租£1400 包哂水電council tax。
依到租1 bed flat唔興包bills,但搵到個業主全包就唔會用得就住就住。如果唔包既話,聽d朋友講水費幾十鎊一個月,電費煤氣睇季節,睇你幾怕凍開幾多暖爐。
Council tax就睇地區而定,大慨百幾二百鎊一個月。

以前都租過劏房,一個人住一個月£500-600包bills council tax,兩個人住就大概£700-800。但就要同人share廚房廁所,遇到好彩既鬼仔妹既話就唔會太污糟,但都遇過唔撚清頭髮既鬼仔
單身既巴絲可以試下租房 想當年隔離房個法國妹

搵自己一間屋既可以去依到睇:https://www.zoopla.co.uk/
搵劏房:https://www.rightmove.co.uk/
https://www.spareroom.co.uk

租屋煩惱:
好多業主都會要求你年薪達到年度租金2.5倍(稅前)。一係就要你預先交半年至一年租。

因為英國都算保障租客,業主好驚租霸,經正常合法手續去趕租霸走好似要幾個月到半年,所以佢地租之前會查家宅咁問清楚你有無入息,交唔交得起租。

講住其實倫敦唔會比香港平好多

食:
兩個人平時煮飯居多,一個禮拜買餸錢£100左右。我有個fd最癲試過£80一個月兩個人食
因為依到超市最basic牌真係好平超市肉櫃1 kg 雞脾大約£2-3有交易,雞翼£1.x 就有1kg,有機雞一隻就£10起,basic肉雞一隻£3都有交易

米都有好平£1 1kg果d,但我試過一次頂唔順好似食沙咁,依家買韓國牌珍珠米£20 9kg。

蔬菜就鬼佬菜好平,幾十p有一個西生菜,£1有兩棵羅馬生菜。但有時想食唐好菜心就要去華人超市買,1kg £7起跳。

自己煮真係洗唔到你幾多錢,普通出街食lunch 一個人£10, 夜晚£20一個人。

交通:
未夠31歲巴絲可以申請rail card,搭tube off peak有33% off。
一程巴士£1.5,幾遠幾近都係一個價,一個鐘內轉第二架巴士免費。Tube就睇zone計錢。
睇落好貴,但佢有daily cap,weekly cap(lockdown太耐無用過cap唔記得左幾多,有興趣自己睇:https://tfl.gov.uk/fares/find-fares/tube-and-rail-fares/pay-as-you-go-caps#on-this-page-0
之前買monthly pass返工一個月都係£120左右,巴士地鐵任搭,有pass果時懶到一個巴士站都跳上車

衣:
毒撚如我對衣服真係無乜要求,Primark 好平£3有一件tee,名店uniqlo就貴過香港1/3,但運到埋黎差唔多啦

鍾意名牌既好多都平過香港

每月生活費總結:
住£1400
食£400
行£240
衣 - 毒撚一年無超過£100唔識答

打住咁多先,有巴絲有興趣再打
你住london 市中心定suburb
即係如果我FULL PAY到住的話就輕鬆好多
Zone3
因為我地無英國車牌,靠tube同巴士,我出zone1既話45-60分鐘到
贏哂
買樓都要睇下係買屋企定大廈,大廈有無盡既管理費,年年唔知點解會加價,絕對連會訓覺既呀伯管理員都無,但你就要交幾百鎊一個月
但點都比租人地樓平
Primark 啲野唔係支那製咩
唔係咗好耐
你個計法未計小朋友讀書
我想請教下,如果有小朋友你仲會唔會住哩啲shared apartment?
牛奶金嗰20鎊夠唔夠你應付租金上升?
香港車牌英國換唔換到牌定要再考過?
雞髀2-3鎊好貴
我嗰陣買開1.55 1kg
目前我個簽證係no public fund, 我尻估BNO都隨時係no public fund, 即係無任何福利包括牛奶金

小朋友讀書就睇造化,佢讀官校咪唔使錢 但幾年後先會遇到,所以未諗
有小朋友當然要住shared apartment係十分難,人地未必肯租比你通常後生仔居多
香港考既車牌可以直接換
係香港換既車牌就要係英國再考
果時英鎊兌港紙幾多先 依家就得返9.幾
名店uniqlo
係唔係電單車都換到?
你呢個距離都要1400鎊咁貴?apartment?
窮撚名店

利申:窮撚
劏房都幾貴
淨係換到私家車
所有商用車要再考
睇業主,我就未試過,租親都係後生仔,歐洲人隨時窮過你同我,下下交一年邊個屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞