[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
仲要睇population, 上面個chart 只係犯案數字, 唔代表crime rate 高, detail 我無睇
水電即係裝修佬?剩係整水喉算唔算?

同埋嗰邊社工有冇得撈?

開日本餐廳呢?
嗰度啲華人睇唔睇中醫?

呢啲都唔學吓,你真係唔好去
其實係英國揸車搵唔搵到食
點解用呢個做指標?
https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence
我睇佢係要住滿185 days -> resident 先可以exchange, 仲有講話做左resident 第一年可以唔exchange 照用香港車牌
係咪咁解?
一般嚟講外國都好著重 work life balance
唔似得香港嘅辦公室文化咁
如果好似小弟咁,個車牌原本喺澳洲考的話,然後香港換牌的話都應該唔使。

不過要查番原本澳洲張黃紙真係好高難度,已經超過10年以上的事情了
佢果邊有個designated country list,如果你個牌喺果堆countries的話就應該點換都唔係問題。

唔好話,我朋友有次去new malden食韓燒,親眼見到有人係佢面前扑車玻璃偷野
下次試下先
Ham都真係長期雪櫃有一pack 邊做野邊食火腿
唐人街都有幾間中醫
帶望多d香港醫生一齊移民過去啦
即係買屋企比較好?
聽過一單是咁的
因為入境時用咩護照就計咩國籍
用bno 入境就係英籍
兩個英籍人在英國生,無可能唔係英籍啦
但又唔可以俾個bno 佢
最後俾左bc 個bb
但政府會呃你叫你同bb 去拎特區
如果中計bb 就變左中國籍
要據理力爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞