[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
樓主正戇鳩
uk好多窮人
點樣生活
五六千已經租到
巴士司機請華人?
心目中係去 liverpool
歧視情況如何?
LM
英國好撚大...
食死人
手足你個底好好啵
你睇下自己想搵咩工啦 如果係academia我估你自己都識諗
人工方面post-doc好似係3x000-4x000咁樣
不過你自己睇返大學好啲 每間大學有自己公開document講research fellow搵幾多 有小小似公務員grade咁

至於唔係academia既話我絕對唔會擔心啵
依度係有需求架 老實講我有幾個朋友engine同science masters grad
甚至自己都搵過data science既工
PhD可能輕鬆aim三萬幾以上掛 唔好意思我自己都唔係太清楚
最好上搵工既網睇一睇你想做咩野工同埋佢人工係點樣
Ok 好煩咁問多次 到底香港做開裝修過到去會唔會搵到兩餐
1000%無問題

最緊要識到人,有人脈關係
我用例子答你
我朋友住zone 5 15分鐘火車到zone1市中心
我另一個朋友住zone 3,入zone 1要成半粒鐘

所以都係睇住個到交通方唔方便
依個我一開始都有咁諗過
我自己就知小小research staff方面 admin既話就唔係太清楚
人工係低過香港既professor既

事關人工以前同歐洲做research係睇齊既
不過依三年英鎊跌好撚多
搞到你份人工縮咗20%咁
如果係想高人工做research 依家去到就去歐美好過
不過我相信上到讀完phd依個位應該識諗 同知行情係點樣

不過同樣大學工個structure有啲唔同
依度professor有分Research fellow同teaching fellow
唔似香港痴埋晒 無得focus做research咁
當然英國大學做野都要睇你funding有無教學既requirement啦
不過我既觀察係 如果你係research fellow係唔需要教咁多既
所以有好有唔好啦
都可以話專心做research既
英國做學徒有年齡限制我記得
16-18先可以做學徒,其他唔受
真呀
根本就算住得遠,有火車直達中心番工已經可以好快
快既話好似住new malden,有火車直去waterloo 15定20mins都到
有時住zone 2都好,出市中心如oxford circus,下下係tube轉黎轉去可能都要30-40mins先出到去
但kensington是咪倫敦數一數二最貴地段
好 唔該你巴打 你住邊頭 想同女朋友住house 係咪諗大咗 因為好鍾意煮嘢食
你可以買HOUSE
跟住分租房仔出去
得閒種下菜咁

我就唔肯英國喇
1300萬港紙
嘩屌去搬一搬貨就十幾頁
追唔切但打住d分享先,等陣再追返睇下有無野補充

倫敦:
倫敦簡單黎講係一個方方地既圓形,最中心係zone1,最外到zone9。我東南西北都住過,就發現唔好比zone 呃左。
以無車既人為例:
住zone 2想去zone 1返工,唔近地鐵站(tube),淨係得巴士站,要搭巴士去轉地鐵。同我依家住zone 3, 7-10分鐘行到地鐵站,我係會快過zone 2既人到市中心。而zone 2我住過南邊同東邊,環境唔係好得。唔係想做歧視撚,但東邊南邊好多區都係印巴加黑人,佢地既童黨出哂名打交搞事,夜晚落街真心會驚,就好似隨時會比狗咬咁

住既話唔建議zone 2, 貴又貴d但環境又唔係舒服。住zone 3,4 近地鐵既話,交通一樣咁方便,又多返d花花草草

醫療:
係人都會病,病左點撚算?
唔計private doctor,依到病左就去搵家庭醫生(GP),傷風感冒唔會睇你,好多時都無藥食,乜尻都係叫你飲多d水休息下。上次整到條腰去睇,佢比張運動既紙叫你跟住做,無藥食無物理治療。簡單黎講你會自己好架啦

基本上要早一個星期book先有得睇。
醫療係我唯一唔慣,都覺得同香港有距離,可能係文化唔同啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞