[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
認真求教英國税咁高 咁居民會喺邊度得到返相應嘅福利?
曼城周邊都好多娛樂設施, 電影城,娛樂城 (保齡球場,snooker, 室內滑雪場) 好大好靚添.
最好當然自己有架車

讀書時啲同學帶過我去一啲古老英式桌球室好有feel!

曼城 Piccadilly, 市中心一帶都有大型shopping mall ,同香港差唔多,唐人街就喺附近,飲茶食飯都好多選擇. 仲有唔少唐人超市, 合法嘅賭場.

如果選擇居住位置就唔好咁近當地嘅 council house area (香港廉租屋)附近 ,治安會比較複雜,老笠爆格毒品英國都好普遍.
係英國,我到訪過嘅朋友屋企,都會裝咗防盜alarm.

曼城冬天有機會落雪,但唔多
但春天又濕又凍嗰下,香港人都要時間適應.

租屋買屋你最好問下google大神. 當年窮 L 一 名冇諗買屋呢個問題.

疫情期間都有同啲英國鬼仔舊同學聯絡, 其中一個做緊房屋開發,你提一提我都想打聽下行程.
5年強積金紀錄
想問下香港考既私家車牌 去到英國係咪都可以換番英國牌
想知養私家車電單車要幾錢個月?
想知牌費保險車位呢3樣
好似教育,醫療同退休都唔錯,不過詳細要問過係英國住過或者住緊嘅巴打了
巴打而家係咪係英國
水既話如果佢地認香港既大工/中工牌咁就搵個學傅跟佢學再自己去建造業議會考牌 如果淨係認水喉匠就要讀書 都要有4年相關經驗 而個經驗就唔知係公司寫定要強積金
都有香港人咁做既,我就除非沖茶沖咖啡先會煲,水喉水凍冰冰好好飲
醫療 so far未感受到有乜好
好似退休後會視乎你NI貢獻幾多而得到相對既福利(我未check過,唔肯定)
泊車使費幾多到?
如果倫敦市中心返工,揸車返工普唔普遍? 會唔會好似中環咁塞車?
其實英國稅係歐美國家中只算平均。
福利方面,有免費公屋,房屋津貼,小童津貼,免費醫療,失業金,退休金(要供夠ni先有)。但呢啲未變bc前應該攞唔到。
我見上網d人講英國個全民免費醫療好好咁,退休金好似係,所以要後生就過去
倫敦市中心返工多數用公共交通工具,因為有congestion charge,即係你一揸車入市中心就會收你10磅。

繁忙時間會塞車。
老實巴打我睇完你嘅文,除左日用品食材性價比高過香港,搭車、住同埋出糧打個八折呢幾樣都幾係野,實際個個月會唔會有錢儲下方便以後買屋生小朋友
不過好奇一問,如果住果6年期間,係英國生左小朋友,果小朋友係咪直接係英藉
可以,但要放棄香港牌
Yes, 水喉匹個牌就真係唔清楚,好似都幾難下。因為水電必要時都要簽名孭飛。
唔清楚bno會點work
等home office出detail先知
暫時戴住套先啦巴打
咁如果我兩大一細,可以負擔最盡三百萬HKD買樓,老婆係RN, 應該唔驚揾唔到工, 咁住邊區會好啲
公道講句呢堆嘢除左房屋津貼同小童津貼 香港唔係都有類似嘅嘢咩?姑且不談被濫用先 公屋 公立醫院 綜援 義務教育etc呢啲喺香港咁低稅率嘅地區唔係一樣都有咩?
利申 真係唔識 純粹求教
睇下你老婆係邊到返工先啦,全英國咁多醫院
3百萬一定買到樓,你老婆做RN應該向銀行貸款都好輕鬆。
係。但香港稅率低係因為政府賣地補貼收入,所以d樓咪咁撚貴囉
我英國啲同事,個個做幾年野都買哂樓啦
車保最貴
即使香港揸開
呢邊都要重新計
1000-1500鎊一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞