[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
咁貴係全保定第三保?
想知樓主而家租緊層樓如果要買起佢要幾錢 如果做幾年就上到樓真心唔怕捱幾年貴租
全保
車保仲貴過架車,都大有人在
香港大撚把人食緊~$100 一個LUNCH
唔該晒,我係想睇吓住邊區先,再揾附近醫院。仲要諗埋細嗰個 (小學生)返學

同埋其實仲諗緊賣咗層樓响呢邊full pay,定香港放租(平啲租俾friend都有萬五六一個月),過嚟向銀行借,當然full pay完都仲有錢响身嘅

唔好意思,太多問題
聽過有巴打講過整gas爐一次盛惠140 pounds.
車保價錢有好多因素
你年紀大啲,車款安全啲
2/3百磅都可以全保
租住先再慢慢睇樓啦,咁樣搵工都多啲選擇,又可以熟習下邊一區好。
人工來講 全世界差唔多香港最高啦 tax又低
200/300 求教
當地朋友
30年英國牌 齊5年ncb都係200-300
冇技能,做最低工資工夠唔夠自己租到屋生活到?
係咪應該去倫敦以外城市
姐係除咗大中工牌之前如果唔係做個行都考唔到
咁唔係叫平囉
雖然都唔叫貴...
去到UK一個人日日lunch 10磅, dinner 20磅 就好貴囉....唔覺得係平...
你咪已經答左自己囉
牌齡外,仲有好多因素:住邊區,泊邊,職業,additional driver,車既用途,車價錢,車齡
但係租住先都要諗住邊區好,小朋友返學,相對難搬區住
其實算貴⋯尤其喺收入相對減少嘅情況下
住差唔多錢 搭車貴 税高
希望上車難度真係低好多
想知dating 約女仔出黎食一餐dinner睇場戲UK一日幾錢左右?
高質

pish
我而家喺香港, 但工作關係都有去英國.
可以換,直接就換得,然後香港車牌再換國際車牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞