[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
收入除左fresh grad高過香港,其他就一定香港高d。依到出糧除左20% income tax, 仲有大約5% NI (National Insurance),每個月75折咁出糧

當無乜經驗初級office工 18000-22000 年薪
專業人士,programmer 高d但我唔熟廢事9up

做retail sales都大約20000-22000起步

不過依家的確難搵工,因為中國肺炎
重考啦無得換
我識人有美國牌,係英國考左7次先考到
因係校網好,治安好
屋仔劏出黎既flat
對比香港 屯元天/上水粉嶺?

照咁睇生活使費同香港差唔多
Manchester會唔會好D
一個月2萬開支 ..
同埋易唔易搵到份多過2倍年租金既工先
又未到屯元天果個level, 荃灣大埔咁上下
兩個人都出黎做野,其實唔難
住會平d
搵工未試過唔知
出左倫敦住就平好撚多
甩曬頭髮未?

萬事俱備,只驚甩頭髮
應該去到先搵工定搵咗工先過去啱啱出嚟做嘢無咩錢驚捱唔到好耐
咁講會唔會香港儲多少少錢先過去full pay 住屋好D?
一間屋要幾錢到
想知呢方面資料

有去英國交流覺得個feel 幾啱
夠準備就走得
而且又有英國工程師牌
住咁貴??400呎要成萬4蚊? 重貴過香港
我個同事話佢本身棍波牌換完可以揸電單車
不過老婆唔比
工時都短好多啦

星期六日零售有d半日什至唔洗返

同埋個邊有薪假都多d
用緊雙filter守護頭上最後一片淨土
有邊頭地方係租比較平 想同內人去英國走難 兩個人都可能會揾下retail sales / waiter 嗰啲做住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞