[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
咁個租扣埋水電tax 只係都冇左好多,幾抵租wo
香港呢個size 起碼過萬喇
歐洲D PIZZA真係好撚正

你當1X鎊到成日有優惠
出面有冇得學
考牌係咪要相關經驗?
我一條友分2日食
一個月萬8生活費喎
聽到都想食
其實咁問係因為我食緊同埋我真係好鍾意食
我覺得咁樣我應該會好開心
哈哈,去到英國,你自己整PIZZA都得啦,個廚房咁大
係耐㗎 仲未計delay 但係慳喺啲租金度
同埋樓主話佢zone 3 to zone 1都要45-60min

試過朝早搭火車去倫敦全部都係commute返工

同埋周邊平都要睇埋質素 俾晒啲能源標籤E嘅電器搞到電費好貴 我個fd試過radiator壞咗個landlord都唔肯整
我覺得應該要學
要學識做一個入得廚房出得廳堂嘅有棍絲
食野真係好撚平
香港都已經唔會比得起...何況英國
係英國好在有help to buy scheme...都叫做易上車d
係呀 去過果頭食韓燒發覺幾好住
全英最大嘅H mart都係果到
以前Samsung總部都係果度
大商場可以20分鐘去到Kingston
去zone 1都係40分鐘左右
巴打返緊咩工?
Heathrow non-peak搭Heathrow express 去paddington 真係好快,不過都係貴。(唔知有冇weekly cap/ monthly cap, 有就真係發達)
搭党鉄個Elizabeth Line起碼1個鐘先到
火車費都唔平架喎
如果言語不通你做地盤會好辛苦
小學d普通學校係唔係好雜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞