[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
但係點搵生意?
咁你諗下香港D裝修點搵生意

好多時都係朋友介紹
唔該巴打
前牌真係想刷重抽
4 年前讀phd都係想未來更好,辛苦左咁耐終於grad
點知就比肺炎一q 收我皮
依家仲要黎個国宝法
我都係想快d有經濟基楚,希望過幾年可以結婚置業
依家淨係想快d去公司打工,求糊口但冇諗過都咁難
Academic 唔諗了
Ps 唔好意思 放負左
唔該晒巴打
Research 位應該幾難搵?

有2個以前同學英國phd 畢業搵唔到research 位要做住teaching fellow, 人工好似得大約30k gross
澳洲?
手提電話好撚on9
我係用3台你可以同佢拗要平啲plan
我用緊無限都係£12鎊一個月
寬頻好似差唔多?要手足補充
電視其實要百幾鎊既
不過你可以簡唔俾 跟住淨係睇netflix咁樣
唐好重度愛好者
Waitrose 個dry aged戰斧又好好J 之前一個星期J一件都二三十鎊
HK
有機場快線
講講歧視方面啦
老實講唔覺得係多歧視既
我黎咗差唔多8年俾人歧視過兩次?
一次係酒鬼on99 ching chong咁
另一次係俾班6-7歲小朋友話我asian死讀書咁
老實講絕大部份人觀念係好International既
所以手足可以放心
自從反送中之後多咗好多外國人知香港人同中國人有唔同
想知brighton環境點 有冇巴打解答
非繁忙時間 揸車應該都得既
返工時間無事無幹預一個鐘啦
巴士就唔洗諗 係星期六朝早可能做到45mins
有人喜歡有人唔喜歡
仲有好多唔同因素既
未夠30歲不如過去working holiday試吓先,有兩年時間周圍睇
我之前去咗一年wh,冇一技之長,係Camden town搵份sales做,一個禮拜返4-5日工,人工大約800磅一個月,搵大陸人租間單人房同人share廁所,4個禮拜370磅全包(係zone 3 Finchley,近tube都算方便)
上面價錢係實收,我冇交過稅
平時娛樂係行公園同博物館,免費
有錢比我去St.Martins 返興趣班學畫畫
仲有少少錢夠去2-3次day trip: Oxford 同蘇格蘭
我呢個例子係講緊最低階嘅生活,所以我覺得唔需要太驚無飯開要乞食或者訓街
之後要追求品質同理想,有心係邊度都做到
亦都有好多外國人唔睇新聞
如果食Pizza呢?
其實鍾意食pizza
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞