[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
清北部係咪凍好多
我咁問好無禮貌
想問下你地兩個做邊行 搵幾多左右?
ex council house黎
鄰居可能會雜d
會計咁多范,你做邊范先
有冇碧科經驗?
咁係咪要好似香港白表, 綠表咁先買得?

知唔知咩係 no chain?
唔係,係好似d人買左自己住緊間公屋落嚟,而家再賣出黎私人市場。呢d英國公屋真係可以好多奇怪人。
no chain意思係賣家唔係換樓,即係你買佢唔需要等賣家另外一邊成功交易。
唔該

1980 年到2020年, 棟樓又唔似40年, keep 得幾好

再睇下先
記得睇下佢個lease仲剩幾多,如果少過80年要續約可以好撚貴,銀行都未必會借錢。
同埋真係唔好貪平請個廢既律師。
凍啊
上個禮拜好似試過夜晚12度, 日頭差唔多26 28度

最簡單既嘢偏偏冇人做
有牌既應該冇乜問題啦。HKICPA可以換ACA,工搵你多過你搵工。
去得英國都為小朋友讀書架啦
好聲好氣問都唔得呀
最唔慣是咩
住過Newcastle一個月 應該會返Newcastle
原來咁平係因為咁多問題

睇咗陣GOOGLE MAP, 個TOWN最高幾棟樓黎
又近圖書館,SHOPPING CENTRE,又近近地NHS, 就近又有幾間學校, 最衰係RAIL站要行20分鐘

仲諗住拎晒MPF夠買間屋住,可惜
ex council house
呢啲就真係出街要提心吊膽
呢啲近NHS trust真係方便被人捅完扑完入急症室
而家啲agent開心死,一定好大班香港水魚,功課都唔做,幫佢地清呢啲盤
使唔使咁寸

睇下JA
https://www.zoopla.co.uk/for-sale/details/54429430?search_identifier=f79cb5fc5fa69fdd0067b584a59d5d6c
佢寫
Lease / Service Charges
Quarterly Service Charge - £538.65
Ground Rent - £75.00 - Twice a year
Lease - 125 years from 10th February 2005

2005年樓,咁係咪應該唔係EX-COUNCIL HOUSE 黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞