[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
認真咁講 幾年前女人做outlet退稅嗰啲比較易搵工 我有朋友冇英國護照都係喺倫敦希斯路機場做地勤 part time 都得
巴打係廚師?
好專業
我唔係呀,不過識煮嘢食。我以前住 London。

我啲朋友而家多數都做餐館、外賣檔、飛機仔。

啲呃鬼佬嘢自己炒重好食過請啲大陸仔炒。

飛機仔係餐館嘅買手,負責買同送貨,因為英國地大,店主無可能自己買貨,所以就出現咗呢個香港無嘅行業。
興奮左5秒但ching啲朋友係咪名校出黎又拎獎個啲尖子 英國仲要成地都係藝術學校 所以無聽過缺呢類人
咁又唔係
但我唔知詳情應該唔係勁到咁誇張
我都淨係知佢地係做interior design,唔知仲有冇細分邊d範疇
2個女仔黎,都有tier2 offer比佢地
有1個冇留低,有1個留低左
我諗住係英國買2間house做hmo租比香港人,自己靠食租金同埋可以做下生意或者揸uber,不過生意都想搵多d人一齊做,始終自己未做過生意,唔想一野就輸到hihi
真係唔知啵 我純粹係講自己或者朋友住過既地方
手足要自己搵下
我如果搵俾你既話唔知環境啊 個community你會唔會鍾意啊 要唔要揸車咁個個人想要既野唔同
所以自己做返買樓既research穩陣啲
全世界都會有歧視呢個問題,
融入到佢哋嘅文化, 同人講嘢有禮貌, 日常生活好少出現呢個問題,
我以前喺英國讀嗰間學校,只有四個華人,只有我係嚟自香港,所有英國同學都對我好好,
基本上我未遇過.(遇到醉酒佬除外)
平時放假啲鬼仔都會約埋我出去蒲,
如果文科grad做左3年文員
唔太識英文同冇特別技能
去到係咪都係做waiter嘅工多
我同你差唔多,商科grad左6年,做bank,我就諗住做小生意,不過正常得水電工,裝修,waiter 呢埋工易工
易請
就算做waiter都要識英文落單.
特別係唐人街有唔少係鬼佬客.
如果做飲食業英文唔好,廚房幫工,傳菜做起(親身經歷過).
香港人衰極都學咗15年英文啦,只係平時少講少用.
去英國日日都要講,好快pick up 到唔使驚.
唔使鳩估, 係冇
大家努力工作
伯明翰我都留意緊
因為我比較想住啲慢生活
想問下搵工難度同係咪好容易搵到桌球室?
C牌咁唔洗憂啦

利申:報左水喉 讀完再上水喉匠
買 2 間 house,咁即係你都叫做有錢呀,咁唔好揸 Uber 啦。無論手車點好或者年紀輕,反應好,係馬路揾食,始終比較危險。

頂個外賣檔或者餐館,風險其實唔係咁大,走去揾個飛機仔問下佢攞幾多貨,已經知道舖頭搵唔搵到錢。再唔係好似稅局咁,走去門口幫佢計下每日入幾多人。

好多時因為稅務問題,搵到錢嘅檔口都要搵人頂手做。因為稅局會認為,一間成日蝕錢嘅舖頭,個店主無理由會年復一年咁做落去。
反而香港我就唔敢做生意,又係驚 hi。例如攞兩舊水做腳底按摩,分分鐘一年無哂。所以情願買樓收租。
我要賣左香港層樓+埋股票 ,先可以係英國買度2間平house, 我本身香港收入主要靠份工同炒股,但英國股票有增值稅,所以買完樓出租都要搵多份收入,之前暑假工做過侍應,所以唔想開間餐廳咁困身
視乎你住喺邊區
有啲大學裏面都會有桌球室 snooker.
香港既話睇建造業啦 如果急住走而嗰邊又真係做唔到學徒最快應該搵地盤既水喉學 之後快手考個中工牌 雖然過到去多數無咩認可 但應該都有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞