[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
留名
同意,試過Man同liverpool,同一行業工作機會比London少6倍,太難了。驚搵唔到工嘅人最好試下倫敦住zone 3-5 試下搵唔搵到先,二線城市難上加難。。
推 一國兩制已死
多條戰線要人
香港自治法案 retweet國際線
35+ 黃色經濟圈 快閃文宣
BNO 5+1 提取強積金 特區免簽地位
渣uber揾唔揾到食?
NHS 睇醫生唔駛錢
但你預咗小病佢地唔睇 i.e 傷風感冒屙嘔肚痛
所以平時都係藥房買定藥看門口
想睇GP 要預早book 最好一星期
至於攞藥 18歲以下 65歲以上 / 大肚婆/ 攞緊某啲福利既唔駛錢 每隻藥收9鎊幾

個人覺得英國GP真係麻麻地,就算係大型醫院有時啲consultant 做野都好鬼求其... 係英國最好都係自求多福冇病冇痛唔駛睇醫生最好
西鐵上蓋就得 yoho 30分鐘
屌你咁冇bno手足/留係香港啲人點
正仆街
荃灣仔
話比你知元朗西鐵上蓋返中環係30分鐘 尖沙咀22分鐘
咁無計架喎,要逃離支共點樣唔離開香港可以辦得到?而家重點係離開香港離開極權,你講香港治安好其實係答咗啲乜
就咁睇表面野一個月都成2萬蚊港幣....其實好似同係香港生活差唔多
香港治安好係因為香港人守法同有同理心,遲下換批大陸人黎,自己諗治安會變成點
Slough

東歐王
一般

但個城好唔得

唔推介

利申:住過1年
香港應該唔止,我14年買樓,而家一個月都要供15000蚊,仲未計差餉,管理費,水電煤果埋野
唔係想搵份3x k 既工好似乞咁

係搵份工好似乞咁
想知醫生護士人工幾多
樓主講租樓 你講緊供樓 兩樣野啦
雖然人地講明一家兩口,但呢個係真,駁唔到...

小朋友呢啲野真係話嚟就嚟,冇得預算

今日屌完閪

聽日就落地要返學

重有樓主冇計埋萬一隕石撞落間屋要買過新傢私

又唔計中國打贏英國要再移多次民

真心幾on9
我都知係兩樣野,只想表達香港居住成本點都貴過英國
窮撚亂生仔咪可以亂CLAIM囉
退休金供夠35年咪68歲時有175鎊一週囉

未供夠35年就除返個比例,即18年就=18/35*175/week

供少於10年一毫子都冇,衰過mpf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞