[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
呢樣真
piccadilly line又長又慢
個人最愛victoria line,又快d車又密d
有無二手衫店
每月你呢個支出
咁搵緊幾多錢一個月
dominos d meal deal都ok
以前老婆未黎,我成日一個人嗌,一個一人餐15-18鎊到,但可以夠我食2餐
papa johns就再貴d,但都好食
另外對食物質素冇咩特別要求,好多時d阿叉鋪都有pizzas賣,抵食夾大件
咪同香港差唔多
香港一日兩餐出去食加車費都差不多兩舊
買PRIMARK又得

英國都有好多古著舖

網購又得
shit張黃紙唔知放左去邊

咁果邊油費貴唔貴?
真係幾好住,果頭治安睇落都唔差
以前讀書住係Barnoldswick渣車出Manchester預1個鐘左右
本身已經會暈車浪 搭車返學放學搭到傻
不過英國真係好好住如果有勇氣願意放棄晒香港既一切重新開始我都想係英國生活
有冇d diploma可以讀幾年就可以做水電咁?
個degree垃圾,點都要轉行
我覺得治安算係好好 畢竟大大間Waitrose係new malden 車站隔離
仲有呢到好近Wimbledon 附近堆高爾夫球場
btw 英國治安指標waitrose都係誠哥旗下
早幾年走左 住zone 1
走還走,走之前記低藍絲親友資料。篤佢哋灰,等佢地生生世世擁抱大灣區
即係考路試果張? 一早掉左去到係咪要考過
跟超市去睇治安都真係幾可靠
附近有waitrose M&S都大機率係好區
有iceland 呀差廢雞果d就會雜d
Muller corner
有無ching知室內設計行頭點洗唔洗訓街
一定係先搵工,本身就洗費大,仲要冇收入加埋武漢肺炎緊,你會頂得好辛苦
我幾年前岩岩黎果陣識幾個fd都係做interior design...個個都輕鬆搵到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞