[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
明白 但伯明翰黎講 冇倫敦咁發達
係咪應該都係揀返zone 2比較方便?
zone 1怕太貴
其實我心目中另外有一樣野想搞,就係一個香港人手足嘅資源互助、聯誼、協助中心。因為大家初初去到,一定有好多嘢唔慣,同埋好想身邊多啲自己人。

不過呢樣就要視乎有幾多手足會過去英國。
你呢d先搵到大錢
我見短缺工種入面有好多IT工
除左倫敦之外,其他城市多唔多IT工作?
其實針就冇兩頭利
你要買屋平生活費平,就冇可能係倫敦zone 1 zone 2.
就算係曼城,都要係曼城週邊嘅城市例如salfofd...(觀塘到彩虹嘅距離)
唔好將香港落街就有超市7仔既方便放喺英國.
你要接受走咗一班巴士要等20至30分鐘.

我想知你心目中嘅發達係指啲乜嘢?
我以前住喺曼城.
其實我唔係要求香港個種方便架
我以前都係澳洲讀書 都明個種突然冇左班車 之後等左45分鐘都冇車既感覺 又試過行出市中心30分鐘左右

我最關心其實係住既費用 附近安全 同簡單娛樂(我自己就係打機 篤波咁就夠)

所以我自己冇諗住倫敦 反而睇緊伯明翰 同 曼徹斯特
我見過有D裝修佬一年可以搵成十幾萬磅
請問有冇搵工網站推介?
咁倫敦外圍d市鎮上網會唔會好慢?
搵到
但而家比較多人做ubereats/deliveroo
因為入場費平,整架單車/電單車就做得
indeed
住London 呢下你已經輸咗.
啱啱搬過去嘅, 一係 Surrey, 一係 Kent.
London 物價咁貴, 樓又貴, 不了.

(其實住南部好on9, 北部啲生活費平好多, 生活水平高質好多)
其實英國股票增值稅唔重
因為有ISA免稅股票戶口可以每年入2萬磅入去,仲要加上每年1萬磅免稅額
但要注意倫敦交易所冇得玩option
巴打,我係香港做緊data science related既Manager,有Data science Master degree, 有無概念大概果邊揾幾錢
我怕揾唔返香港既數
太約係賺到嘅幾多%,我而家主要玩美股同港股,如果過到去,應該只玩美股了
係佢啦!
有時當早餐食,真係堅正
D租幾貴下
做IT除左倫敦有冇其他選擇?
唔知利物浦係咪好少工作機會
想喺man搵工住liverpool
推 香港自治法 全民舉報警渣有責
舉報熱線: https://tl.hkrev.info/contact/

金融戰線 永久離港 和你提清MPF
英國多唔多人煲完水先飲?
ISA入面賺既免稅
戶口出面既,賺夠1萬磅後多出黎既收10%-20%,視乎你正職搵幾多。股息另計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞