[移民英國]一家兩口住倫敦住左兩年 比生活費參考你地

1001 回覆
1225 Like 27 Dislike
平安藥嗰邊都有,個人覺得效力差唔多,嗰邊買Generic仲平啲添
普通止痛退燒藥(萬能Paracetamol)£1 有32粒
反而藥油嗰啲唔怕帶多
NHS係佢地國民醫療服務個名
GP 普通科醫生,你當家庭醫生咁,乜都睇得,但佢搞唔掂就會refer你去醫院/其他服務
大肚婆攞藥唔洗錢係NHS福利之一,前提係醫生要幫你apply,好似覆診嗰陣同佢講就得。但唔知bno合唔合資格申請。
大肚婆免費攞藥應該合資格,第一次見midwife就會比申請表你。
棍問倫敦邊區唔安全?
之前見過有巴打講 但搵唔番
有樣嘢唔明
搭巴士成日佢地無啦啦中途站話尾站
好似夠鐘收工定咩

咁係咪要比錢再搭係番原地等
唔慣都要習慣
呢排香港啲agent係咁吹BNO會推高樓價實情係英國人人吹緊樓價勢跌,大家有心過去可上rightmove or zoopla睇下唔同區咩價位
我去過細town都有中醫 針灸睇 都係中國人開 但d藥草,藥膏都唔知佢邊度黎
夏天central line直頭係煉獄
咁頭一年如果唔換
係咪都要有國際牌
唔清楚 但好多人都話唔洗
不過拎埋都係$80
當年住Edgbaston , 行番中心番工都試過.....
一般遠啫
搬去直布羅陀會唔會好啲?
如果唔住london.
一家三口,一個月生活費2000鎊捱唔捱到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞